Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

"Jag är inte rädd för bråk"

Publicerad: 10 April 2010, 06:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:55

Expressens nytillträdda kulturchef Karin Olsson om vad som är roligast och svårast med att vara kulturchef på Expressen, och varför hon inte skulle publicerat Aftonbladet Kulturs artikel om organstöld.


I början av april tog Karin Olsson över som kulturchef på Expressen, efter Björn Wiman, ny kulturchef på Dagens Nyheter. Efter flera olika roller på tidningen sedan sommarjobbet på ledarredaktionen 2005, tvekade hon inte att tacka ja till den nya rollen.

– Bara en dåre skulle tacka nej. Att vara chef på Expressen Kultur är ett av mediesveriges friaste och roligaste jobb. Jag har en tajt och begåvad redaktion och ett nätverk av Sveriges bästa skribenter, och kan bestämma vem som ska skriva, vilka ämnen vi ska bevaka och vilka böcker vi ska lyfta fram, säger Karin Olsson.

Men det är också en utsatt position, och efter bara någon vecka som kulturchef har Karin Olsson redan varit inblandad i mer eller mindre hätska offentliga debatter. Bland annat väcktes reaktioner när hon kritiserade Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborgs försvar av Jan Guillou i PO-debatten.

– Jag kommer ju från ledarsidan så jag är van vid hårda ord, även om det är snäppet mer offentligt att vara kulturchef. Företrädaren för en kultursida måste vara beredd att ta debatten och jag tar den gärna. Jag är inte rädd för bråk och diskussioner.

Hur viktigt är det med en synlig kulturchef?

– Mycket viktigt. Kultursidan ska ha en röst. Jag kommer att fortsätta att skriva, blogga, twittra och synas på sidan och ta del i den aktuella debatten. Det är en självklarhet.

Vilka frågor vill du driva som kulturchef?

– Jag vill ta vara på de skribenter som har en förmåga att fånga sin samtid och beskriva ett skeende med en stark egen stilistik. En subjektiv, tesdrivande opinionsjournalistik som jag gärna ser mer av på Expressens kultursidor, där skribententerna utgår från sig själva och sina iakttagelser mer än vad nyhetsjournalister kan göra.

– Personligen brinner jag mest för kultur som befinner sig i gränslandet mellan kultur och politik, oavsett om det är böcker, teater, konstutställning eller något helt annat.

Skulle du ha publicerat Donalds Boströms omstridda Aftonbladet-artikel om israelisk organstöld av palestinier?

– Nej, eftersom det var en slarvig och okunnig artikel. Men gärna en artikel om ryktesspridning om organstölder och bilden av krigsförövaren i Gazakonflikten, utan att framhålla det som en sanning som Donald Boström och Åsa Linderborg gjorde.

Karin Olsson fick barn för ett år sedan och har som småbarnsförälder inte tid att själv konsumera kultur i den omfattning som hon skulle önska. Det blir mest hemmakultur, som böcker, tidskrifter och filmer.

– Och bisarrt mycket P1. Men jag saknar att gå på teater, konstutställningar och konserter.

Vad kommer bli annorlunda på Expressen med dig som kulturchef?

– Med min bakgrund på Expressen.se tänker jag fortsätta att fokusera på digitala medier. Vi lanserar inom kort något nytt, men jag kan inte säga mer än. Jag är inte den typen av redaktör som stirrar mig blind på pappret, för mig är det självklart att vi verkar i alla kanaler. Vi gör ett uppslag varje dag i tidningen, vi twittrar, bloggar och har gjort en operaskola med Spotify.

Kommer du ta in nya skribenter?

– Ja, det blir några nya. Men vi har många bra skribenter, det är inte så att jag kommer börja med att byta ut halva skribentstyrkan. Än så länge vet jag inga skribenter som jag kommer avsluta samarbetet med.

Vad blir svårast?

– Svår fråga… Det svåraste är att klara av att ha en överblick. Jag behöver ha en känsla för vad som händer inom konsten, litteraturen, teatern och politiken och vad andra skriver om, för att kunna se sammanhangen. Samtidigt är det vad som är det roligaste och jag är så lycklig över att ha det här jobbet!

Karin Olsson, kulturchef Expressen

Ålder: 31 år.

Familj: Fästman och son, 1 år gammal.

Bakgrund: Studier i statsvetenskap, litteratur, kulturgeografi och medie- och kommunikationsvetenskap. Journalist på Lundagård under hela studietiden i Lund, med sommarjobb på nyhetsredaktioner. Första artikeln för Expressen Kultur 2004 och frilans för Kulturkvarten i P1. Sommarjobb på Expressens ledarredaktion, därefter frilans från Turkiet, fem månader på Resumé innan hon rekryterades till Expressen digitala medier. Ledarskribent på Expressen.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.