Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

”Jag är häpen över utvecklingen”

Publicerad: 2 Oktober 2010, 05:30
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:37

Tillträdande Pressombudsmannen Ola Sigvardsson imponeras över de traditionella mediernas återhållsamhet. "Jag trodde att fler skulle vilja gå längre", berättar han i Dagensmedia.ses Lördagsintervju.


Ämnen i artikeln:

PONPOCorrenPressens opinonsnämndPressombudsmannen

Ola Sigvardsson var själv nyligen part i ett uppmärksammat ärende i Pressens Opinionsnämnd. Som ansvarig utgivare för Östgöta Correspondenten beslutade han 2008 att publicera en ljudfil på Corren.se där en krögare i Linköping hotar en av tidningens journalister.

Nuvarande PO Yrsa Stenius ville fälla publiceringen som hon menade var en kränkning av krögaren ”genom att exponera honom i hela hans nöd". Pressens opinionsnämnd valde dock att gå emot PO och friade tidningen.

– Det var en riktig publicering. Vi hade skrivit i flera dagar om hoten i tidningen, men ingenting hände. Jag bedömde att det var rimligt att de som läst artiklarna fick ta del av hoten och höra hur allvarliga de var, säger Ola Sigvardsson.

Publiceringen lyfts fram av Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, som är starkt kritisk till Yrsa Stenius som PO, som ett tecken på att Ola Sigvardsson har det mod ”som en modern PO bör ha”.

Thomas Mattsson krävde Yrsa Stenius avgång när hon ville fälla Expressens artiklar om Jan Guillous koppling till KGB. Ola Sigvardsson avstår från att kommentera kritiken mot sin företrädare, som går i pension i vår.

– I min roll som efterträdare gör jag klokast i att inte recensera nuvarande PO.

Varför tar du uppdraget?

– Det är ett viktigt uppdrag och ett viktigt jobb. Vi behöver ha ett väl fungerande etiskt system i Sverige. Jag har jobbat som utgivare i tio år och har tagit ställning till vad som ska publiceras och inte, och är även med i Pressens Opinionsnämnd. Under den tiden har jag skolats in i ett djupt intresse för de här frågorna.

Vad är det som intresserar dig?

– Att ständigt få syssla med den balansen – vad har allmänheten rätt att veta och hur starkt är enskilde individens behov av skydd? Det finns inga tydliga gränser utan vi rör oss i mjuk materia och det är utmanande.

Det pratas ofta om att gränserna har flyttas och att medierna blivit mer benägna att tumma på etiken. Hur ser du på den utvecklingen?

– Jag tycker det intressantaste är att det inte har gått längre än vad det har gjort. Det finns en tendens att publicera fler uppgifter än tidigare, men inte en så stark tendens som man skulle kunna tro. På webben blir allt offentligt och jag trodde att de traditionella medierna skulle följa efter mer än vad de har gjort. Jag är häpen över att så många väljer att hålla fast vid de etiska reglerna, säger Ola Sigvardsson.

Ola Sigvardsson tillträdde som chefredaktör för Östgöta Correspondenten 2004 och blev publisher 2009. Det är ännu inte klart när han lämnar tidningen. Tillträdet som ny PO sker troligen 1 mars.

Finns det någon särskild fråga du vill driva som PO?

– För två år sedan startade Corren tv-kanal 24Corren, vilket innebär att vi ofta har samma ämne i tre kanaler, i tidningen, på webben och i tv. Det är intressant att se att man måste göra olika etiska överväganden på samma material, man måste tänka i helt andra banor när det gäller rörlig bild. Det kommer jag att lägga mycket tid på, hur man gör etiken kanaloberoende.

Vad utmärker rörlig bild?

– Man ser minspel och svettdroppar. Även om man kan beskriva samma sak i text så blir det inte lika känslomässigt som i tv. Det är ett mer drabbande medium.

Hur kommer pressetiken utvecklas framöver?

– Jag tror att etiska frågor kommer att bli ännu viktigare för kvalitetsmedierna eftersom inget tyder på att utvecklingen på webben kommer att ändras. Återhållsamhet ger trovärdighet och jag tror att det kommer att bli en allt större konkurrensfördel för medier i framtiden, i förhållande till de aktörer på webben som inte tar hänsyn till etiska överväganden.

Ola Sigvardsson

Ålder: 56 år

Bor: Linköping, flyttar till Stockholm med nya jobbet.

Familj: Fru och tre vuxna barn. Hustrun Kerstin Weyler är chefredaktör för Skolledaren och en dotter är reporter på TV4 i Malmö. ”Vi har pratat mycket journalistik vid köksbordet.”

Bakgrund: Chefredaktör på Corren sedan 2004, blev publisher 2009. Innan dess på DN sedan 1990, först som motorreporter sedan som grävande reporter. Blev redaktionschef 2000. Tilldelades Stora journalistpriset och Guldspaden 1997 för artikelserien “Skolan och marknadshyrorna” tillsammans med Pia Skagermark. Har även jobbat på Expressen, Norra Skåne, Arbetet i Kristianstad och Vi Bilägare innan han gick ut Journalisthögskolan 1977.

Intressen: Matlagning, squash och målar gärna tavlor i olja.

Medievanor: Corren.se, Östgöta Correspondenten, Norrköpings Tidningar och Dagens Nyheter på morgonen, med Dagens eko och Nyhetsmorgon i bakgrunden. Olika nyhetssajter och branschsajter under dagen, och på kvällen kvällstidningar och minst ett nyhetsprogram på teve. Oftast Aktuellt. Innan läggdags Correns egna tv-kanal 24Corren.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.