Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Inget åtal mot Liza Marklund

Publicerad: 16 Januari 2009, 15:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:24

Liza Marklund JK-anmäldes för att ha avslöjat en persons skyddade identitet i början av 90-talet. Justitiekanslern väljer att inte inleda förundersökning.


Anmälaren, Elisabeth Hermon, hade en skyddad identitet av början av 90-talet då hon var vd för stiftelsen Trossen, som hjälpte hotade kvinnor att gömma sig för sina män.

Elisabeth Hermon menar att Liza röjde hennes identitet för pseudonym Mia Eriksson, huvudpersonen i Liza Marklunds böcker Gömda och Asyl, samt för tidningen Expressen som publicerade hennes foto, fulla namn, adress och personnummer, år 1992. Liza Marklund har senare sagt att det var Expressens dåvarande chefredaktör Erik Månsson som valde att gå ut med uppgifterna.

Elisabeth Hermom skriver i sin anmälan att anledningen till att den görs först nu är att hon tidigare inte visste att det var möjligt. Men anmälan kom in för sent, fastslår JK. Eftersom att preskriptionstiden gått ut och att brottet inte är tillräckligt allvarligt för att utgöra undantag väljer JK att inte inleda en förundersökning, enligt ett beslut som togs i dag, fredag.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.