Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

”Idol har varit en bra skola”

Publicerad: 12 September 2009, 09:06
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:14

Hon har gått från Ams-subventionerad praktikant att via egen byrå agera spindeln i nätet mellan tv och kvällspress. Dagensmedia.se intervjuar supertalangen Lili Assefa.


När Dagensmedia.se når Lili Assefa har hon precis avlutat en dag på TV4:s screenings. Dagen innan var hon, likt många av hennes kända kunder, på samma kanals stora höstfest. Tröttheten börjar göra sig påmind. Helgen är välkommen.

– Men jag tog det ganska lugnt. Jag kan inte riktigt slappna av då jag är där i jobbet. Jag slutade inte, som vissa, på Hells Kitchen klockan fyra, säger hon glatt.

Veckans Affärer utsåg nyligen Lili Assefa till en av Sveriges 101 supertalanger. Motiveringen var bland annat att hon lyckas vara ”spindeln i nätet i symbiosen mellan kvällstidningar och tv”.

Och med kunder som Melker Andersson, Linda Skugge och Sigge Eklund, samt ett treårigt förflutet som pressansvarig för Idol, vet Lili Assefa hur kvällstidningarna ska smörjas. Och hur löpsedlar skapas.

– När jag representerar vissa projekt är det väldigt kvällstidningsdrivet och jag är väldigt bra på att jobba med det. Jag förstår spelets regler, säger hon och fortsätter:

– Men jag behöver inte vrida om armen på tidningarna för att få dem att skriva om de personer jag representerar. Det är intressanta människor och de har ofta något att säga.

Lili Assefa kom direkt från gymnasiet när hon inledde sin pr-karriär. Genom en praktikplats på förlaget Air Chrysalis, som till hälften bekostades av arbetsförmedlingen, fick hon in foten i musikbranschen.

– Anders Bagge jobbade faktiskt där då, det är lite roligt. Jag kokade kaffe och sånt, men fick även vara med på möten och lära mig mycket.

Ace of Base dundersuccé runt om i världen gav möjligheten till nästa steg.

Lili Assefa värvades som pressassistent när Mega records öppnade kontor i Sverige, stärkta av 23 miljoner sålda Ace of Bace-album.

Efter ett halvår blev hon befordrad till pressansvarig. Förutom Ace of Base fanns Latin Kings, Tomas DiLeva och superskandalernas okrönta drottning: Leila K.

– Det var väldigt stor skillnad på hur pressen fungerade då. När Leila K kissade på golvet på Cirkus till exempel, då var även kvällstidningarna relativt artiga.

Trots det hårdare medieklimatet försvarar Lili Assefa regelbundet kvällspressen inför sina kunder.

– Många blir förvånade när de ser sina uttalanden på löpet, eller i artiklar. De säger ”men sådär har jag inte sagt, hur kan de skriva så”. Då får jag ofta säga ”jo men så sade du, jag stod bredvid”. Det är en helt annan sak när orden kommer på pränt, vilket jag försöker förbereda mina kunder på.

Assefa Kommunikation, Lilis egna pr-byrå, öppnade hon i början av 2005. Kunderna raggade hon bland kontakterna i musikbranschen, men stretade till en början i uppförsbacke.

 – Jag tjänade absolut inga pengar alls i början, säger Lili Assefa och skrattar.

Det skulle snart förändras.

Telefonen ringde och i andra änden fanns TV4:s Jennifer McShane som frågade om Lili Assefa ville bli pressansvarig för storsatsningen Idol.

– Jag jobbade mycket i det tysta fram tills Idol, sen var det inte så tyst mer, konstaterar hon.

Men i år lämnar hon stafettpinnen vidare.

– Jag har gjort det i tre år och i år gör någon annan det. Jag kommer att jobba med Körslaget för TV4 i år, säger hon och tillägger:

– Jag hade redan jobbat med press i nästan tio år när jag började med Idol, men det har varit en jättebra skola. Jag har lärt mig att jobba med snabba medier och snabba nyheter på ett helt annat sätt.

Assefa Kommunikation har dock att göra även utan Idol. Stjärnkrögaren Melker Andersson, öltillverkaren Åbros vd, Michael Storåkers samt Linda Skugge är några av dem som har kontrakt på löpande rådgivning av firman.

– Det finns en enorm frihet i att vara egen företagare. Jag kan följa mitt hjärta och har inte pressen att ta uppdrag som jag tycker är värdelösa. Men det kan också vara ensamt.

Det kan också vara oerhört stressigt. Speciellt när något riktigt oförutsett händer. Som den gången Melker Anderssons krog Grill, på Drottninggatan i Stockolm, totalförstördes i en brand.

– Det var en sådan dag då det bara sade ”poff ” i telefonen, så hade jag typ 150 meddelanden. Det var alla möjliga typer av medier, från P1 och DN, till Efterlyst. De nöjde sig inte utan ville få fram att det skulle finnas hot mot Melker och hans familj, vilket det inte fanns. Då gäller det att snabbt samla korrekt information.

– Jag har lärt mig mer och mer att hålla mig lugn när saker börjar rulla igång. Men saker utanför min kontroll kan göra att jag inte kan sova eftersom jag faktiskt jobbar med människor.

Vad gillar du att göra på fritiden, eller har du en fritid förresten?

– Min fritid går lite hand i hand med jobbet. Jag har ett väldigt socialt jobb som innefattar Melkers krogar, fester och event.

– När jag väl är ledig är jag ganska tråkig. Mitt stora intresse är min hund. Jag är också helt besatt av tv-serier, The wire, Greys Anatomy, 24, ja massor av dvd-boxar helt enkelt.

Vad händer i helgen?

– Idag ska jag på bröllop så det blir party, så på söndag lär det bli dvd-box i soffan.

Namn: Lili Assefa

Ålder: 32

Familj: förlovad

Bor: Södermalm, Stockholm

Aktuell med: Hamnade på plats 56 på Veckans Affärers lista över Sveriges 101 supertalanger före bland andra Luciano Astudillo, Katrine Kielos och Ella Bohlin.

Medievanor: ”Bläddrar morgontidningarna och Dagens Industri samt givetvis kvällstidningarna. På helgerna hinner jag faktiskt läsa morgontidningarna, inte bara bläddra. Vanity Fair är min absoluta favorit och den prenumererar jag på”.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.