Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Ica: "Se till att det finns ett djup"

Publicerad: 30 September 2016, 08:47
Uppdaterad: 30 September 2016, 08:54

Syfte, djup och hjärta var centralt när Icas och Volvo Cars marknadsdirektörer Mats Liedholm och Per Carleö pratade om sitt varumärkesbyggande.


Det var fullsatt på Dagens Media när Ica och Volvo Cars marknadsdirektörer Mats Liedholm och Per Carleö intervjuades av Johan Ekelin från Lynxeye, om framtidens varumärkesbyggande.

Inledningsvis gav Johan Ekelin sin syn på vikten för företag i dag att ha ett syfte och på ett eller annat sätt skapa positiv förändring och göra skillnad.

Att människor stod i centrum för Volvo Cars, var tydligt när Per Carleö pratade om Volvos grundidé. "People, people, people, people – that's it" inleddes filmen med som visades för att förklara Volvos syfte.

– Jag är inte säker, men jag tror att vi säger "people" ungefär 26 gånger i den där filmen, säger Per Carleö och fortsätter:

– För oss står människorna i fokus, det har vi hållt fast vid sedan Volvo grundades.

För att konkretisera grundidén att människorna står i fokus har Volvo Cars ställt upp ett tydligt mål – år 2020 ska ingen omkomma eller skadas allvarligt i en ny Volvo.

När Volvo har lagt upp sin strategi för att kommunicera sitt varumärke tog de för några år sedan fasta på en specifik sak.

– Människor är rätt trötta på reklam och det har varit en bra utgångspunkt. Så vi gav oss ut på en resa, säger han och syftar till de uppmärksammade reklamkampanjerna där bland andra Zlatan Ibrahimovic medverkar.

Mats Liedholm berättar att Ica skapades utifrån idén att man är starkare om man jobbar tillsammans.

– Vi har en otrolig närhet till svenska konsumenter. Ica finns där posten stängde, dit banken aldrig kom och där kyrkan stängt sina portar. Våra Ica-handlare gör otroliga insatser, framförallt i mindre orter.

På Ica arbetar man efter idéen om att göra varje dag lite enklare.

– Precis som Ikea, förutom att Ikea inte träffar sina kunder varje dag.

Ica-handlarna spelar en central roll för Ica, då det är de som utvecklar relationen med kunderna. En konkret förändring som Ica-handlarna bidragit till är valet att ta in "Ica-Jerry" i reklamkampanjerna.

– Det är ingen slump att vi tagit in Jerry, säger han och berättar om Icas arbete med att anställa personer med exempelvis Downsyndrom.

Nu senast har "Abbe" eller Ahmad Khan Mahmoodzada, som han egentligen heter tillkommit i Ica-kampanjerna. Han flydde från Afghanistan till Sverige 2012.

–  Förändringarna sker inte bara i filmerna utan vi vill få in praktikanter och bidra till att nyanlända människor blir en del av Sverige, säger Mats Liedholm.

Som avslutning av sin presentation visades Icas nästa reklamkampanj inför Rosa-bandet-månaden upp där man fick en förklaring till varför Ica-Stig är så barsk som han är.

Förändringar i varumärkesbyggandet

Mats Liedholm säger att den största förändringen Ica har gjort när det kommer till varumärkesbyggande är att "jobba från härtat"

– Att se till att det finns ett djup i det vi gör, säger han och Per Carleö håller med:

– Vi försöker prata på ett emotionellt sätt och det gäller att ha ett tydligt "varför", säger Per Carleö.

På frågan om vad man på Volvo Cars hoppas ha bidragit med om fem år blir svaret kort och enkelt.

– Vår vision är att det istället för "bil" så står det "Volvo", säger Per Carleö.

För Icas del säger Mats Liedholm att de vill fortsätta verka för att Sverige ska vara levande och aktivt verka för att minska sin klimatpåverkan.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.