torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

I en klass för sig

Publicerad: 18 september 2008, 11:33
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:40

Ur kaoset under Mediagymnasiets första år föddes ett antal branschstjärnor som ännu lyser. Dagens Media har spårat några av dem.


MS

Martin Schori


Björn Johansson (i förgrunden) grundade Mediagymnasiet. Från vänster: Pelle Porseryd, Joel Hjertén, Liza Backlund, Filip Tellander, Erik Zetterberg, Jannika Hernelius, Roger Åberg, Carl M Sundevall, Christian Remröd. I mitten: Christoffer Colliander och på tavlan Stefan Ström. Det har snart gått tio år sedan de första kullarna ur Nackas Mediegymnasium kastade sina studentmössor i skyn. Att skolan var "kaotisk" och "flummig" var inget som avskräckte. I dag är de forna eleverna ads, mediechefer och reklamfilmare.

I början på 1990-talet startades en uppsjö av nischade friskolor, som musikgymnasiet Rytmus och lanthushållsskolan Vackstanäsgymnasiet. En annan var Mediagymnasiet i Nacka.

Friskolorna välkomnades inte av alla. Skribenten Per Svensson var en av dem som beklagade sig. För det är ju teorier som gör världen begriplig och hanterlig för gymnasisterna, inte praktik.- Sverige har snart världens mest välutbildade hobbyutövare, skrev han i Expressen år 1995.(Vilket kanske är bra, lägger han senare till, eftersom ungdomarna är "produkter av ett överflödssamhälle" och kommer sannolikt att ha mycket fritid).

Det hindrade dock inte 200 ungdomar från att söka till Mediagymnasiets första årskurs. Ett åttiotal antogs.

Kanske var det några som ångrade sig en smula när elevrådet så småningom märkte att Nacka-studenterna inte skulle ha behörighet till högskolan när de gick ut, eftersom kursplanen inte innehöll tillräckligt många kärnämnen. Eller när polisen stormade in och tog hand om en person i cafeterian som sålde andra, inte helt lagliga, varor än de sedvanliga kanelbullarna.

Dagens Media har talat med ett stort antal elever som gick de första åren på Mediagymnasiet. De flesta är rörande överens om en sak: Skolans organisation var kaotisk.- Det var ganska rörigt eftersom det var första året. Vi fick kämpa för skolmat och rätt antal lektioner, det gjorde man nog inte på andra skolor, säger Nina Granath, i dag grafisk designer på Stockholm Design Lab.

Den ett år äldre Stefan Ström, som i dag driver en agentur för frilansare inom film och tv, hoppade av i andra ring för att jobba med reklamfilmscasting.- Det var lite struligt, vi var den första klassen och därmed försökskaniner. Det var inte säkert att lärarna var där när man kom på morgonen, säger han.

I klassen under Stefan Ström gick Elin Swedenmark, som i dag är journalist på Aftonbladet. Hon håller med:- Skolan var inte så bra strukturerad. Men det fanns många möjligheter att göra saker själv, bara man visste vad man ville göra.

Hennes klasskamrat, illustratören Joel Hjertén, var en av dem som visste vad han ville göra - och därmed trivdes bra på Mediagymnasiet.- Det var ganska fritt. Det var lätt att lirka sig in i datasalen och sitta vid feta datorer hela kvällarna. Hade man gått i en annan skola hade vi inte haft den tillgången, säger han.

I samma klass gick också skådespelaren Micke Lindgren, reklamfilmsregissören Filip Tellander, TV3s inredningsarkitekt Jannika Hernelius och skådespelaren och frilansjournalisten Per Gavatin (vars livsfilosofi i tvåan, enligt skolkatalogen, var "Landsförräderi och/eller mandelpuppa") samt adn Erik Zetterberg.- Jag hade lite röta och hamnade med killar och tjejer som var roliga. Vi blev ett kreativt kompisgäng. Skolan var mycket tillmötesgående och vi fick låna nycklar så att vi kunde sitta på helgerna och göra kortfilmer. Jag vet att det var en del som tyckte att skolan var si och så, men jag ville nästan gå om när jag slutade, säger Erik Zetterberg.

I dag ingår han i ett kompisgäng med forna Nacka-elever såsom Stureplan Medias vd Christian Remröd, samma bolags ansvarige utgivare Carl M Sundevall (vars favoritpålägg i tvåan var Fjortisar, ångest och en god bok), Stefan Ström och TV4s exekutive producent Pelle Porseryd.

Den ett år yngre Thomas Väänänen presenterade sig på följande sätt i skolkatalogen från andra ring: Favoritmusik: Metal. Gillar: Metal. Ogillar: Människor. Därför går jag Mediagymnasiet: Metal.

I dag är Thomas Väänänen följaktligen chefredaktör på Sweden Rock Magazine, Skandinaviens största tidning för hårfagra rockers (TS-upplagan ligger runt 15 000 exemplar).

Klasskompisen från Mediagymnasiet Jakob Raderius är frilansare åt samma tidning.- Vi hade många lärare som var duktiga inom sina ämnesområden men kanske inte lika bra på att vara lärare. Det var också ganska rörigt organisationsmässigt, men det var inget som störde mig som elev, säger Thomas Väänänen.

Hur är din relation till människor i dag?- Den är bättre. Man är väl tvungen, säger han.Kalle Hellzén började på Forsbergs efter Mediagymnasiet, fast besluten om att bli grafisk formgivare.- Men en lärare sa åt mig att jag var dålig på grafisk formgivning. Så jag började intressera mig för reklam istället. Jag gick till reklambyrån Blond Swedish Amateurs. Vi var ett gäng killar som satt i en källare och vägrade läsa Resumé och trodde vi var bäst i världen, säger han.

I dag är han regissör på Acne och har gjort filmer för bland annat Tele2, Wasa och Parlino.

Gustav Funck, Robert Risberg, Roger Åberg och Ville Hising var ett annat kompisgäng som tog form på Mediagymnasiet. Senare skulle de starta webbyrån Bazooka.- Ingen kunde reklam, men vi kunde internet, som verkligen var i sin linda. Men vi praktiserade på lite reklambyråer och sen startade vi Bazooka, säger Roger Åberg.

I dag omsätter Bazooka knappt 10 miljoner kronor.Men alla har inte valt att gå vidare i mediebranschen. Anna Goodband utbildade sig istället till hälsopedagog. Hon är nu hälsokostrådgivare på Life, föreläsare för Transfer.nu och medlem i konsultnätverket Vascaia.

Det låter inte så medierelaterat?- Nej, verkligen inte. Jag var mer intresserad av att jobba med människor. Men jag hade kul i skolan, säger hon.

Det här reportaget publicerades i Dagens Media nummer 15 2008.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev