”Hovet är ganska hårda”

2010-06-18 21:59  

Beatrice Birkeldh, hovreporter på tidningen S, är i sitt esse när det kungliga bröllopet nu står för dörren, och jobbar febrilt med att rapportera från monarkins megaevent.

Hovreportrar från världens alla hörn vandrar omkring i flock, bussas mellan presscentret och alla platser där brudparet och gästerna drar förbi, hårdbevakar allt som sker runt bröllopet.

Beatrice Birkeldh jobbar praktiskt taget dygnet runt för att täcka varje detalj kring bröllopet och tvekar inte då hon säger att detta är ett ”once in a lifetime-gig” i hennes journalistkarriär.

– Jag kommer nog aldrig få chansen att bevaka något så stort kungligt event i Sverige igen. Jag har i princip jobbat non-stop hela veckan, det är jättemycket att göra, men mest av allt jätteroligt. Jag lever i en bröllopsbubbla, andas och tänker bröllop hela tiden.

Beatrice Birkeldh rekryterades från Expressen till nystartade S i februari. Utmaningen i att skriva om kungligheter ligger i att lyckas vaska fram material om människorna bakom de formella prinsess- och kungatitlarna.

– Hovet är ganska hårda, de vill godkänna alla frågor i förväg och berättar inte ofta om personliga saker. Man måste använda sina källor för att få fram rubriker och risken är att det ibland blir spekulationsjournalistik. Det är jättesvårt med gränser, men vi skriver aldrig obekräftade uppgifter.

Hovjournalistiken har debatterats livligt och kritiker har beskyllt reportrarna för att tassa på tå inför hovet.

– Det är en svår balansgång men samtidigt är det vårt uppdrag som journalister att skriva det som vi får reda på, och det gör vi också, så länge det är sant.

Kan du ge något exempel på ett övertramp?

– När Svensk Damtidning skrev att Silvia skulle lida av Alzheimers. Det är förskräckligt att skriva en sådan sak utan att ha fått det bekräftat.

Som Dagensmedia.se berättat har Hovet fått kraftig kritik från flera medieredaktioner för sin presshantering, bland annat för att de är svåra att få kontakt med och dåliga på att gå ut med information. Beatrice Birkeldh håller dock inte med.

– Jag tycker att allt har varit helt glasklart, vi har fått mycket information och har inget att anmärka på. Sedan måste man ju hänga med själv också, man kan inte förvänta sig att Hovet ska göra jobbet åt en. Dock tycker jag att de kan berätta vissa saker som de håller hemliga, som vilka klänningar Victoria bär.

Hon tror dock att slutenheten kring kungahuset är på väg att luckras upp.

– Det svenska kungahuset kommer nog att öppnas upp något och bli mer som de norska och danska kungahusen. När jag intervjuade prinsessan Märtha Louise var det helt okej att dua henne till exempel.

Under veckan har Beatrice Birkeldh armbågat sig fram bland alla journalister och fotografer för att känna pulsen på stämningen och vara på plats där det smattrar mest.

Tidningen S får inte rapportera från kyrkan, utan kommer att finnas på plats i Borggården för att följa hedersgästerna som promenerar förbi.

Efter bröllopet sätter hon sig på redaktionen för att skriva ihop allt material till tidningen som måste skickas till tryckeriet på natten.

– Vi ska hinna göra en tredjedel av tidningen på väldigt kort tid, och samtidigt producera en specialbilaga om bröllopet, så jag kommer att skriva så fingrarna blöder. Men jag gillar när det går fort.

Vad ser du mest fram emot under bröllopet?

– När hon säger ja såklart!

Martin Schori

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt