Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Hobbex plockar bort clownmaskerna

Publicerad: 18 Oktober 2016, 12:13
Uppdaterad: 18 Oktober 2016, 12:14

Hobbex slutar att sälja clownmasker inför Halloween.


Ämnen i artikeln:

McDonalds

Halloween-kostymer har blivit en allt viktigare del av Hobbex sortiment, i takt med att intresset för den amerikanska högtiden ökar även i Sverige.

Otäcka clownmasker och clownkostymer är en naturlig del av Halloween-sortimentet. Men i dag meddelar Hobbex att man stoppar allt försäljning av clownmasker, till följd av alla rapporter om clowner som skrämmer människor.

– Vi vet redan att Halloweensortimentet är uppseendeväckande och att man vill se skrämmande ut. Men i och med allt som har hänt känner vi på Hobbex att det var ett enkelt val att sluta att sälja clownmasker, säger Hobbex vd Roger Halvarsson i ett pressmeddelande.

För några månader sedan började amerikanska medier rapportera om att privatpersoner blivit skrämda av clowner. Det spekulerades bland annat i att det kunde vara en del av lanseringen av den nya filmatiseringen av Stephen Kings roman "Det", med en läskig clown i huvudrollen. Det förnekas dock av filmbolaget.

Människor utklädda till clowner dök upp i fler och fler städer och trenden spred sig så småningon även utanför USA:s gränser.

De senaste veckorna har även den svenska polisen fått in flera anmälningar från personer som har blivit skrämda, och till och med attackerade, av clowner.

Enligt maskeradbutiken Partykungen i Gävle har intresset för maskeradkostymer skjutit i höjden i takt med rapporteringen om clownskräcken.

Partykungens vd Joel Svensson säger till SVT Nyheter i Gävleborg att trafiken till hemsidan har ökat sedan rapporteringen om clownskräcken.

– Jag tror absolut att uppståndelsen i media kring clowndräkterna har gjort att vi får fler besökare till vår hemsida men jag kan inte direkt se att försäljningen påverkats positivt, säger han.

Partykungen har dock i nuläget inga planer på att stoppa försäljningen.

– Vad den enskilde individen väljer att göra med masker eller dräkter som de köper hos oss kan vi inte ta ansvar för, än mindre behöva stå till svars för. Problemet i ett sånt här fall är inte att clowndräkter och masker finns tillgängliga på marknaden utan att de som begår handlingarna gör just det, säger Joel Svensson till SVT.

Inte heller Buttericks har plockat bort clownmaskerna från sitt sortiment.

Clownskräcken har även fått McDonalds i USA att ligga lågt med sin maskot, clownen Ronald McDonald. I Sverige finns det dock inga sådana planer för tillfället, enligt presschefen Alexandra Svenonius.

Ämnen i artikeln:

McDonalds

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.