Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Herlitz till Sydsvenskan

Publicerad: 12 Maj 2011, 13:05
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:10

Dagens Nyheters publisher Gunilla Herlitz blir ny styrelseordförande i SDS-koncernen. Ett solklart val enligt Bonniers vd Jonas Bonnier.


Som dagensmedia.se berättat i flera artiklar har Bonnier stuvat om rejält i SDS-koncernen som äger Sydsvenskan.

Igår bekräftade Bonnier att IDG-bossen Lars Dahmén tar över rollen som vd för Sydsvenskan efter Johan Ståhl.

Nu står det klart att SDS-koncernen även får en ny styrelseordförande i Gunilla Herlitz, publisher på Dagens Nyheter.

Därmed ersätter hon Ulrika Saxon.

– Vi tror inte inte att vi kan hitta en bättre styrelseordförande för SDS-koncernen. Gunilla Herlitz har en djup och gedigen erfarenhet av dagstidningar och har dessutom erfarenheter från förändringsarbetet på DN, säger Jonas Bonnier, vd på Bonnier till dagensmedia.se och fortsätter:

– Hon har under en lång rad år visat på en stor förståelse både för den redaktionella produkten och för de ekonomiska förutsättningarna.

Jonas Bonnier menar också att Sydsvenskan under tidigare ledning inte levt upp till de ekonomiska förväntningar som koncernen haft på tidningen.

– Jag upplever att tidningen redaktionellt sett känns oerhört stark, medan den ekonomiska utvecklingen sackat efter. Med en så bra produkt så borde man absolut kunna eftersträva en bättre lönsamhet.

Samtidigt ersätter Gunilla Herlitz också Jonas Bonnier som styrelseordförande för Bold Printing Group.

– Det känns väldigt rimligt att hålla ihop tryckerierna och tidningarna, säger Jonas Bonnier.

Gunilla Herlitz kommer utses som ny styrelseordförande på Sydsvenskans bolagsstämma den 25 maj.

Hon håller med Jonas Bonnier om att lönsamheten inte återspeglar den redaktionella styrkan.

– Jag håller absolut med om det men jag är också övertygad om att det går att förändra. Annars skulle jag naturligtvis inte ta det här uppdraget, säger Gunilla Herlitz till dagensmedia.se och fortsätter:

– Jag vill också betona att jag inte kommer ha en operativ roll. Mitt fokus är på Dagens Nyheter. Däremot ska jag fungera som ett bollplank för den nya vd:n.

Hur mår Sydsvenskan i dagsläget?

– Det är definitivt bekymmersamt att Sydsvenskan förlorar pengar när det är högkonjunktur och de flesta andra dagstidningar går med vinst.

Vilka åtgärder kan vara aktuella för att göra Sydsvenskan vinstdrivande?

– Det är svårt att säga för jag har inte den insynen i Sydsvenskan. Men jag tror att det går att spara lite överallt. Intäkterna måste öka samtidigt som tidningen naturligtvis måste spara in på kostnaderna.

Tror du att några tjänster kommer beröras?

– Det är alldeles för tidigt att säga något om det. Dessutom har Sydsvenskan redan minskat antalet anställda både 2008 och 2009.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.