Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Hästens om dunskandalen: "TV4 har fel"

Publicerad: 13 Februari 2009, 06:52
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:22

I Kalla Faktas reportage om svenska företag som anlitar leverantörer som använder dun från levande fåglar, pekas Hästens ut som ett av de företag som vägrar uppge vilka leverantörer man har."Det stämmer inte", säger marknads- och kommunikationschef Emma Sandsjö.


Enligt Emma Sandsjö pekar TV4 ut Hästens trots att TV4 har fått in uppgifter Hästens dunleverantörer som garanterar att endast dun från döda fåglar används.

Hästens blev kontaktade av TV4:s Kalla Fakta-redaktion för tre veckor sedan med en enkätundersökning om företagets dunleverantörer. Då uppgav inte Hästens namnet på leverantörerna, eftersom det är hemligt enligt avtalen.

Före Kalla Faktas reportage sändes, gick TV4 Nyheterna ut med en lista över de företag som inte kan garantera att deras leverantörer inte använder dun från levande fåglar och en lista över företag som hemlighåller sina leverantörer. Hästens fanns med på den andra listan.

- På lördagen, dagen före Kalla Fakta sändes, kontaktade vi TV4 med kontaktuppgifter till våra leverantörer och deras garantier på att de bara använder dun från döda fåglar.

På söndagen sändes Kalla Fakta, med Hästens på listan över företag som hemlighåller sina leverantörer. Dagen efter toppades TV4 Nyheterna med ett reportage där Hästens pekas ut.

- Jag förstår om de inte hann ändra i Kalla Fakta. Men nyhetsreportaget sändes två hela dagar efter att vi kommit in med uppgifterna. Det var onödigt gjort, säger Emma Sandsjö.

Hon hörde av sig till redaktören på Nyheterna och i nästa sändning var reportaget borta. Men på Kalla Faktas sajt finns Hästens kvar på listan över företag som undanhåller information.

- Det är bra att Kalla Fakta har dragit igång den här debatten, men olyckligt att de fokuserar på att vi hemlighåller uppgifter, som vi faktiskt har tillhandahållit.

På sin hemsida informerar Hästens om företagets dunpolicy och hävdar att TV4 rapportering är fel.

Vidtar ni några andra åtgärder?

- Det är viktigt att de som säljer och köper våra produkter ska veta att vi står för våra garantier. Vi är tydliga med att informera alla i butikerna om vår policy.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.