Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Här är Elisabeth "Pyttan" Ströms nya jätteskuld

Publicerad: 6 September 2016, 10:48
Uppdaterad: 6 September 2016, 13:49

Hon stäms på miljonbelopp – för byggarbeten, 50-årsfest och obetald hyra.


Totalt finns nu fyra olika mål i Stockholms tingsrätt där Elisabeth Ström krävs på betalning – sammanlagt handlar det om 2 903 908 kronor.

Elisabeth "Pyttan" Ström har haft en lång karriär i toppen av svenskt näringsliv.

När hon 2012 fick sparken från tjänsten som kommunikationsdirektör för Vattenfall kostade det enligt di.se energijätten 11 miljoner kronor.

Det var inte första gången som Elisabeth Ström tvingades gå under uppmärksammade former. 2002 sparkades hon exempelvis från rollen som vice vd på KF efter ett misslyckat – och dyrt – försök att starta en bank.

Under två år var hon också kommunikationschef och vice vd på Posten. Enligt en granskning av tidningen Affärsvärlden från 2012 lyfte hon under 2000-talet en ersättning på totalt 62 miljoner kronor, bestående av lön och avgångsvederlag.

Tidigare har Elisabeth Ström också arbetat som rektor för Berghs, som vice vd på dåvarande Föreningssparbanken och varit ordförande för Sveriges Kommunikationsbyråer.

Dagens Media har tidigare berättat om fakturor på miljonbelopp som hon de senaste åren ska ha struntat i att betala.

Under 2012 arrangerade Elisabeth Ström en storslagen 50-årsfest. För både artister och catering krävs hon på 983 143 kronor, plus 300 000 kronor som hon ska ha lånat av bolaget Martingal i oktober 2012.

Den tvisten ska nu avgöras i Stockholms tingsrätt den 17 oktober.

Samtidigt kräver Live Nation henne på 325 225 kronor för utebliven betalning för bokade artister.

Hennes tidigare hyresvärd, som också är styrelseordförande i Live Nation, har stämt henne för att få henne att betala sin hyra, 35 000 kronor i månaden. Totalt handlar det om 861 451 kronor.

Nya skulden – renoverade herrgård

Dessutom har det efter sommaren i år kommit in ytterligare ett ärende till Stockholms tingsrätt.

Det är byggföretaget Byggteknik i Katrineholm som kräver Elisabeth Ström på 434 089 kronor för arbeten de utfört på en flygelbyggnad på Österby gård, som Elisabeth köpte för 13,2 miljoner kronor 2014.

Totalt ska renoveringen ha kostat 4,7 miljoner kronor.

I sin stämningsansökan skriver byggfirman att Elisabeth Ström har "beställt arbeten på Österby gård av Byggteknik på löpande räkning sedan 2015 till ett värde av sammanlagt 4 700 000 kronor".

Bolaget skriver att fakturorna betalats punktligt, förutom fakturan för arbeten utförda under senare delen av 2015:

"Vid tiden för dessa beställningar ville Elisabeth Ström ha anstånd med betalningen till slutet av mars 2016 vilket Byggteknik accepterade eftersom detta var slutskedet av renoveringen", skriver byggfirman, och fortsätter:

"Fakturan sändes i slutet av mars som överenskommet men returnerades eftersom inte båda fastighetsägarna längre bodde på den adress som tidigare angivits. Fakturan delades då upp på hälften till vardera fastighetsägare och skickades till respektive beställares nya adresser".

Skulden på 434 089 kronor utgör alltså halva den totala skulden.

– Det där stämmer inte, säger Elisabeth Ström till Dagens Media.

Vad är det som inte stämmer?

– Det är inte jag som är beställare till det där jobbet. Och jag vill inte kommentera det mer, jag sitter på en lunch nu, säger hon hänvisar till den andra delägaren i herrgården.

Den andra delägaren delar dock inte hennes bild.

– Det där är mellan henne och byggfirman, jag har betalt min del av skulden, säger han till Dagens Media.

Elisabeth Ström vill inte prata om de övriga skulderna som hamnat i tingsrätten.

– Det kommer att lösa sig, det kommer det att göra, mer vill jag inte säga, säger hon.

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.