Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hans liv som hemlös blir dokumentär

Publicerad: 31 mars 2011, 13:26
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:15

I snart fyra år har Peter Ahlborg kämpat för att hitta en bostad åt sig och sin dotter. Livet på vägarna är förevigat på ett slitet VHS-band som nu kan bli en dokumentärfilm i SVT.


Klippningen av filmen har påbörjats av ett produktionsbolag i Göteborg. Och Peter Ahlborg hoppas efter flera möten på att materialet ska sändas i SVT.

För Dagens Media berättar han om de tuffa åren utan bostad.

– Man var ju lite busig när man var i femtonårsåldern och kom in i fel ungdomsgäng. Sen så vart det lite kontakt med polisen och utredning på socialen.

Peter Ahlborg är vältalig och tar tid att fundera mellan orden när han berättar om ungdomsåren, när vännerna började röka hasch och ta amfetamin.

Själv valde Peter Ahlborg att tidigt säga upp bekantskapen med gänget som han känt sedan barnsben.

– Jag valde att gå min egen väg medan andra fortsatte. Några gick det riktigt illa för. En av mina närmsta vänner gick på plattan och tog tunga droger redan för tio år sedan.

Peter Ahlborg jobbade bland annat som skribent. Han har alltid haft ett stort musikintresse, vilket var anledningen till att han fattade pennan. Det var lättare att träffa sina idoler om man var journalist.

– Det var Kiss som gjorde att jag över huvud taget öppnade en bok. Och när Kiss kom till Sverige och jag lyckades komma in på presskonferensen, fy fan. Jag var 19 år och det var den lyckligaste stunden i mitt liv. Jag minns att det var en journalist som frågade hur många groupies de hade legat med.

Men problemen fortsatte, han skolkade mycket och hade en problematisk relation till sina föräldrar. Som nittonåring gjorde Peter Ahlborg inbrott hos sina föräldrar, som bytte lås och kastade ut honom.

Därefter hamnade han i Göteborg där han startade ett eget företag, och träffade en kvinna som han fick ett barn med. Men snart kraschade både företaget och förhållandet. Peter Ahlborg - som hade delad vårdnad av sin idag 12-åriga dotter - blev hemlös.

– Det var lätt att ta till flaskan. Det är en enkel bortförklaring, man har alltid sig själv att skylla men jag hittade aldrig kärleken när jag var ung. Jag levde mycket destruktivt.

I dag är Peter Ahlborg nykter sedan tre år tillbaka. Han saknar fortfarande bostad och har bott på över 18 olika ställen under fyra års tid. Det var också under den här tiden som Peter Ahlborg kom på idén att göra en dokumentär om sitt liv som hemlös.

– Min pappa dog och jag fick ärva lite pengar. Jag köpte en kamera, jag tänkte att det skulle vara kul att filma min dotter. Ett halvår senare började problem hopa sig, och då började jag dokumentera mer och mer. När man reser runt och så där.

Hur har hemlösheten påverkat din dotter?

– Hon är så klart jättetrött på att flytta runt så mycket. Vi har bott på så många vandrarhem där det aldrig är tyst på nätterna. Man kan inte tro att man bor i Sverige när det är så här.

Hur mår du själv?

– När det var som värst mådde jag så dåligt att jag nästan var apatisk. För något år sedan tog jag mig knappt upp ur sängen på grund av alla motgångar.

Totalt finns 120 timmar inspelade på VHS-band. Musiken har Peter Ahlborg själv skrivit på sin akustiska gitarr.

Hjälp att sätta ihop trailern har han fått av en professionell klippare vid Kvarnviken filmproduktion i Göteborg, som gör arbetet ideellt.

Han har i ett års tid uppvaktat SVT och TV4 och har också varit i kontakt med flera produktionsbolag.

– Många tycker att det är en fantastisk idé men få har tid. Men för tre månader sedan hittade jag ett produktionsbolag i Göteborg som kanske skulle vara intresserade. Så dem ringde jag och tjatade på extra mycket.

Peter Ahlborg berättar att han haft flera möten med produktionsbolaget och att det finns en idé om att åka tillbaka till hemstaden Norrköping för att spela in nytt material.

Han har också nyligen haft ett möte med SVT i Göteborg.

– När vi skiljdes åt sa de att det här fantastiska materialet bara måste ut. Han sa att han såg en enorm potential i det.

I dagsläget har Peter Ahlborg bott på samma ställe under vad han själv beskriver som "väldigt länge".

– Jag har bott i en andrahandslägenhet i sju eller åtta månader och så länge har jag inte bott på samma ställe under de senaste fyra åren. Jag har lite mer lugn och ro i mitt hjärta.

Och trots allt ser det ut som att det verkligen kan bli en film. För första gången på länge ser Peter Ahlborg ljuset i tunneln och om några månader kommer han få de svar han väntat på.

– Jag vågar inte hoppas på för mycket, då blir man bara besviken. Kanske blir det inte så att någon vill vara med och finansiera projektet, men en film blir det oavsett vad. Det viktiga är att den visas.

Vad hoppas du åstadkomma med filmen?

– Jag hoppas att det ska bli en enorm debatt. Större än någonsin. Jag tror att det kommer bli en väckarklocka för hela samhället.

Här är trailern till Peter Ahlborgs dokumentär:

<iframe title="YouTube video player" width="442" height="249" src="http://www.youtube.com/embed/5kg7zfqQ_Zg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.