Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Handeln tar makten över tidningshyllan

Publicerad: 28 februari 2007, 11:40
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:10

Tidningarna har gått från att vara ett komplement i butiken till att bli ett viktigt affärsområde. Marginalerna är höga i förhållande till arbetsinsatsen. Det har lett till att handlarna deltar mer aktivt i besluten kring vilka titlar som får säljas - och hur de ska exponeras.


PW

Pernilla Widén


Handlarna är de nya makthavarna i tidningsbranschen, och framför allt då dagligvaruhandeln som står för en allt större del av försäljningen av vecko- och månadspress.

- Utvecklingen har pågått länge, men det är först nu som frågan har lyfts fram i ljuset, säger Patrick Ekelius, förlagschef på First Publishing Group, och tillägger:

- Jag förutsätter att Tidsam för en dialog med handlarna, men tyvärr känns det inte riktigt som om de når fram. Det har länge varit svårt att få ut nya titlar, och även att få rätt placering för dem som finns i butikerna. Därför måste förlagen söka nya vägar.

Redan i dag arbetar många tidningsförlag med att bearbeta handelns aktörer på egen hand, genom kampanjer och uppsökande verksamhet.

- Vi har faktiskt anställt en person enkom för att jobba med det, säger Jonas Svensson, upplageansvarig på Hjemmet Mortensen.

Inom Ica har varje enskild butiksägare makt över tidningsutbudet eftersom det inte finns något centralt fastställt sortiment.

KF har valt en annan väg. Där har utbudet i svenska butiker länge styrts centralt från Coop Norden i Danmark, även om det finns utrymme för viss lokal påverkan. Inom kort flyttas det ansvaret till huvudkontoret i Sverige.

Patrik Ekelius efterlyser en bättre dialog med handlarna, för att klargöra hur det framtida samarbetet ska se ut:

- Det handlar bland annat om hur butikerna vill få tidningarna levererade och hur kommunikationen ska se ut. Jag tror inte att butikscheferna är så sugna på att alla landets chefredaktörer ringer till dem för att snacka om sin egen tidning.

Förlagen söker även nya vägar för att få ut sina produkter.Det handlar om samarbete med elektronikkedjor, inredningsbutiker och byggfackhandeln, som är högintressanta som återförsäljarställen, men även om helt nya konstellationer.

- Samarbete med leverantörer av helt andra sorters varor, som mjölk eller flingor, är en väg att gå, säger Jonas Svensson.

Gratistidningar är en annan växande nisch. First Publishing Group ger sedan november 2005 ut Digital Stuff som läsarna kan plocka från ställ hos Onoff, Siba och Elgiganten.

- Vi laborerar fortfarande med projektet, men kedjorna är nöjda med samarbetet och annonsörerna likaså. Problemet är att den tar slut snabbt i välbesökta butiker, och då hinner inte alltid personalen ställa ut nya exemplar, säger Patrick Ekelius.

First Publishing Group har även erfarenhet av samarbete med Shells bensinmackar, som nappade på att sälja tidningen F1 Racing när det gick trögt att få ut den i butik via de vanliga distributionskanalerna.

- Shell var en stor sponsor av Formula 1 en gång i tiden, och tycker att den passar in i deras profil. Därför fick vi plats på hyllorna.

Flera förlag som Dagens Media varit i kontakt med tror att utvecklingen kan leda till att Tidsam blir ett logistikföretag bland många andra.

- Om de inte tar ett kliv framåt och försvarar tidningarnas ställning finns det risk för att de tappar marknadsandelar, säger Jonas Svensson.

På Tidsam pågår just nu ett förändringsarbete. I maj 2006 tillsattes nya vd:n Daniel Andersson, som kommer från just dagligvaruhandeln. Flera med samma bakgrund har anställts sedan dess.

- Vi är 100 procent medvetna om att vi behöver bli starkare, och vi har stor potential att genomföra det som krävs. Vi ser det bara som positivt att fler handlare vill vara med och välja sitt sortiment, men vill de ha optimal vinst bör de göra det i samråd med oss, säger Daniel Andersson.

Även om förlagen i stort ser dagligvaruhandelns ökade inflytande som positivt, finns det funderingar kring vad det kan leda till i förlängningen.

- Skräckscenariot är att de stora kedjorna får samma makt som K-mart i USA, som styr allt från prissättningen till innehållet i produkterna de för, oavsett om det är konserverad frukt eller cd-skivor, säger Jonas Svensson och avslutar:

- Väljer handlarna att bara sälja de bredaste titlarna, riskerar vi utarmning av sortimentet med minskad totalförsäljning som följd. Ska produktutveckling och förnyelse kunna ske även i framtiden, måste handeln ta en mer aktiv roll när det gäller marknadsföring och exponering i butik - även av mindre specialtidningar.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev