Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Han tar över efter Yrsa Stenius

Publicerad: 27 september 2010, 12:08
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:37

Correns Ola Sigvardsson blir ny Pressombudsman när Yrsa Stenius går i pension. "Han har det mod som en modern PO bör ha", säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson om utnämningen.


Nuvarande PO Yrsa Stenius har tidigare meddelat att hon avser att gå i pension i vår.

Efterträdaren Ola Sigvardsson är 56 år och är idag ansvarig utgivare och publisher på Östgöta Corresponten, och sitter i Pressens Opinionsnämnd.

Han var tidigare redaktionschef och biträdande chefredaktör på Dagens Nyheter, och tilldelades Stora Journalistpriset och Guldspaden 1997 för artikelserien “Skolan och marknadshyrorna” tillsammans med dåvarande kollegan Pia Skagermark.

- Att vara pressombudsman är ett viktigt arbete som jag med glädje och stolthet tar mig an, säger han. I en ständigt expanderande medievärld blir de etiska frågorna allt viktigare, säger Ola Sigvardsson i ett pressmeddelande.

Dagensmedia.se har sökt Ola Sigvardsson.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, som uttryckt stark kritik mot Yrsa Stenius efter att PO fällde Expressens artiklar om att Jan Guillou varit agent åt KGB, ser positivt på efterträdaren.

– Jag tror att Ola blir en utmärkt ny PO. Han har ju erfarenhet av både riks- och lokalpress, han är prisbelönt med "Guldspaden" och "Stora Journalistpriset" och är inte bara en skicklig publicist utan också en trevlig person, säger Thomas Mattsson, och fortsätter:

– Vi satt i en prisjury tillsammans och jag uppfattade Ola som klok, dessutom drev han ju – gentemot dåvarande PO – föredömligt sin rätt att på Correns sajt publicera ett hot mot en journalist som ledde till åtal. Det var en självklar publicering tyckte jag också, och just det modet bör en modern PO ha.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev