Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag14.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Han ljög för Skatteverket – kallade bröllopet för ”kick-off”

Publicerad: 21 Januari 2011, 14:14
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:24

På exklusiva Operakällaren firade Newzglobe-grundaren Meraj Syed sitt bröllop. För att slippa betala notan själv kallade han bröllopet ”kick-off” – och lät bolaget betala.


Ämnen i artikeln:

Newzglobe

Skatteverket har i en omfattande utredning granskat företagen kring nyhetssajten Newzglobe, tidigare Ment.

Nu kan dagensmedia.se avslöja ytterligare besvärande uppgifter för sajtens vd och chefredaktör Meraj Syed.

Enligt Skatteverket har han bokfört kostnader på totalt en kvarts miljon kronor för en ”kick-off” som bolaget ska ha genomfört i augusti 2008.

Men i själva verket är det Meraj Syeds privata bröllopsfest på Operakällaren som bolaget har betalat, enligt Skatteverkets granskning.

”En bröllopsfest är enligt Skatteverkets bedömning inte hänförlig till näringsverksamheten utan är att betrakta som en privat levnadsomkostnad”, skriver Skatteverket i sitt beslut.

I kostnaden på över 250 000 kronor ingår bland annat limousinehyra, samt ersättning till en eventbyrå.

Lejonparten, nästan 200 000 kronor, utgörs dock av en faktura från lyxrestaurangen Operakällaren.

Dagensmedia.se har under flera dagar sökt Meraj Syed. Han väljer dock att inte svara på några frågor kring sitt bröllop.

– Jag är upptagen. Jag ringer dig sedan, säger han och lägger på luren.

I bokföringen har kostnaderna beskrivits som en kick-off innehållande ”middag med underhållning samt sammansvetsande lekar för personal med familj samt nyckelpersoner”.

I Skatteverkets bevisning finns bland annat uppgifter från en bröllopssajt i Meraj Sayeds och hans hustrus namn.

”Enligt hemsidan avser festen den 16 augusti 2008 en bröllopsfest för företagsledaren Meraj Syed och NN och inte en kick-off”, skriver Skatteverket i sitt beslut.

Utgifterna för festen ska istället betraktas som en lönekostnad för Liberate teknisk utveckling, ett av bolagen i Newzglobesfären.

Därmed påförs arbetsgivaravgifter på 81 000 kronor, samt ett skattetillägg om 16 000 kronor.

Förutom bokföringen kring bröllopsfesten slår skatteverket även ned på ett flertal tveksamheter i bokföringen.

• Lönespecifikationer saknas.

• Underlag för ett antal fakturor saknas.

• En BMW som bolaget köpt kostade enligt bokförningen 245 000 kronor. Enligt Skatteverket kostade BMW:n endast 190 000 kronor. Underliggande faktura saknas.

Som dagensmedia.se tidigare har berättat anser Skatteverket att Newzglobe via omfattande luftfakturor ska ha tömts på nära 10 miljoner kronor. I maj upptaxerades bolaget med 4,8 miljoner kronor.

Pia Bergman, projektledare på Skatteverket, säger att myndigheten har anmälningsplikt när de hittar systematiska bokförings- och skattebrott.

– Generellt kan jag säga att vi har skyldighet att anmäla eventuella brott till Ekobrottsmyndigheten. Men i enskilda fall, som detta, är det en sekretessbelagd uppgift, säger hon.

Bolaget Liberate Teknisk Utveckling, tidigare Ment Månadens Entrepreneur AB, har tillsammans med bolaget Newzglobe Business News, en skuld på 6,4 miljoner kronor hos kronofogden - varav 6,2 miljoner kronor består av obetald skatt.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Newzglobe

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.