Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Hälsoföretag riskerar fängelse för inspelningsbluff

Publicerad: 24 Januari 2007, 08:50
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:12

När det inte fanns några bevis valde företaget ICC Scandinavia att presentera förfalskade bandinspelningar för tingsrätten. Nu polisanmäls företaget - som anklagas för att ha lurat på kunder hälsokost de inte beställt.- Vi har misstänkt länge att inspelningar förfalskats, säger Mattias Grundström, jurist på Konsumentverket.


Flera personer har anmält att de har blivit lurade av ICC Scandinavias telefonförsäljare, som velat sälja Naturex produkter.

- De har blivit uppringda, och erbjudna att abonnera på hälsokostprodukter. Trots att de har tackat nej har produkterna och faktura kommit, säger Mattias Grundström.

Redan 2004 uppmärksammade konsumentombudsmannen företagets tvivelaktiga försäljningsmetor. Förra året beslutade Stockholms tingsrätt om ett vite på 200.000 kronor.

ICC Scandinavia överklagade till högsta domstolen och fick prövningstillstånd. Men i väntan på den nya förhandlingen började Konsumentverket granska de bandinspelningar som företaget i tingsrätten använde som bevis för att deras kunder tackat ja till erbjudandena.

- Det visade sig att det var förfalskningar, statens kriminaltekniska laboratorium är helt säkra på det, säger Grundström.

Konsumentverket polisanmäler nu företaget för grov urkundsförfalskning och brukande av osann urkund, brott som kan ge upp till sex års fängelse.

Enligt ICC Scandinavia har all försäljning skötts av ett fristående telemarketingföretag, men vägrar att berätta vilket.

- Jag vill inte göra det, men det är ett callcenter som vi har anlitat som har gjort inspelningarna. Jag vill inte alls kommentera den här saken, det får polisen reda ut, säger Claes Mazetti-Nissen, marknadchef på ICC Scandinavia.

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.