Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag30.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

"Halal-tv är riktigt dåligt"

Publicerad: 4 November 2008, 06:51
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:36

Kritikerna sågar SVTs omdiskuterade program Halal-tv, som hade preimär igår kväll. "Programmet är så amatörmässigt att det inte förtjänar att tas på allvar", skriver Helsingborgs Dagblads recensent Roger Wilson.


Diskussionerna om det har pågått hela förra veckan, men det var igår kväll, måndag, som Sveriges Televisions program Halal-tv hade premiär.

Svenska Dagbladets Annina Rabe var inte imponerad.

- Först måste jag dock tyvärr säga att Halal-tv till stora delar är riktigt dåligt. Dåligt på ett förenklande, icke-problematiserande sätt. Dålig journalistik, helt enkelt, skriver hon i en krönika.

Men, det var knappast programledarnas fel, lägger hon till:

- De är engagerade, öppna och avspända. Det handlar om den totala luddigheten som omgärdar hela programmet. Det blir påtagligt inte minst därför att det handlar om synnerligen komplexa saker: klass, religon, etnicitet.

Till exempel påstås det i det första programmet, som tog upp klasskillnader, att "de rika blir rikare och de fattiga blir fattigare".

- Oavsett om detta stämmer - här finns inte en enda siffra, inte en enda faktauppgift som styrker påståendet. Istället åker man ut till Danderyd och intervjuar en fryntlig överklassfarbror med swimmingpool, därefter till Alby och pratar med några byggjobbare. Var är problematiserandet? Var är fördjupningen? Och framför allt, har detta med religionen islam att göra?

Hennes kollega på Expressen, Maria Näslund, tycker också att programmet lämnar en hel del frågor obesvarade. Som exempel tar hon upp den på förhand omdiskuterade scenen med Carl Hamilton, som två av tre programledare vägrar att ta i hand.

- När alla de tre programledarna strax efteråt tar Mona Sahlin i hand utan att tveka så kommenteras detta inte alls. Jag antar att skillnaden är att hon är kvinna - men kan jag inte få veta? skriver Maria Näslund.

Helsingborgs Dagblads tv-recensent Roger Wilson, menar att den debatt som rasat under förra vecka "missade det vidöppna målet".

- Problemet är inte programledarnas muslimska tro eller deras slöjor, utan att programmet är så amatörmässigt att det inte förtjänar att tas på allvar.

- Det har blivit en tradition för SVT att satsa på olika typer av minoritets-tv, under förespeglingen att man ger utrymme åt förbisedda grupper. Medan marknadsföringen istället handlar om det lite kittlande och spekulativa i att göra program med programledare som är funktionshindrade ("CP-magasinet"), bögar ("Böglobbyn") och nu muslimska tjejer med slöja ("Halal-tv"). Medan de med verklig makt kring produktionerna alltid är vita, heterosexuella män utan funktionshinder, skriver Roger Wilson.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.