Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

H&M vinner mot Rapport

Publicerad: 12 Maj 2008, 07:08
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:50

SVTs Rapport berättade i två inslag att ett plagg hos H&M innehöll ett miljögift som kunde vara farligt för människor. Nu har inslagen fällts av Granskningsnämnden, GRN.


Det var den 23 september förra året som Rapports reporter konstaterade att ett par trosor från H&M innehöll miljögiftet nonylfenol. En professor uttalade sig och slog fast att ämnet kunde skada både djur och människor.

H&M ansåg att Rapport hade förväxlat två olika kemikalier, och hävdade att trosorna inte innehöll nonylfenol.

Fem dagar senare sände Rapport ett inslag i vilket det påståds att H&Ms trosor innehöll en annan kemikalie, som kunde bilda nonylfenol när det kom ut i vattnet efter tvätt.

Rapport berättade dock inte att det andra inslaget sändes på grund av att det första inslaget innehöll felaktiga uppgifter.

GRN fäller båda Rapport-inslagen för brott mot saklighetskravet.

Det andra inslaget fälls också för att ett inklippt uttalande från en person på Naturskyddsföreningen gav intryck att handla om H&Ms miljöpolicy när så inte var fallet.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.