Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag24.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Gynnings Förkväll gynnade Apoteket - TV4 får böta 400.000

Publicerad: 20 Augusti 2008, 12:24
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:42

Inslaget i Förkväll rapporterade alltför positivt om Apotekets internetbutik. Det - tillsammans med en sponsorskylt - kostar TV4 400.000 kronor.


Granskningsnämnden tyckte att TV4 program Förkväll hade gjort så pass grova övertramp att de drog tv-kanalen till Länsrätten. Detta för att TV4 skulle få betala en särskild avgift på 400.000 kronor.

Ett inslag i programmet som handlade om Apotekets internetbutik och hemleverans av produkter ansågs av granskningsnämnden utgöra otillbörligt gynnande.

Granskningsnämnden menar att den överträdelse som skedde genom det otillbörliga gynnandet var allvarlig och därför ska straffas med en avgift på 200.000 kronor.

Granskningsnämnden yrkade även på att TV4 skulle få böta 200.000 kronor för en sponsorskylt som visades i samband med programmet.

Skylten, för sponsorn Scorett, hade tillägget "Skor för alla tillfällen", vilket strider mot bestämmelsen om otillbörligt gynnande i Radio och tv-lagen.

Tilläggen i sponsorskyltar får endast bidra till att identifiera sponsorn, och inte vara av sloganliknande karaktär.

TV4 yrkade att Länsrätten skulle ogilla Granskningsnämndens ansökan om särskild avgift, i andra hand kraftigt reducera beloppet.

Men länsrätten gick på granskningsnämndens linje och slog fast att TV4 ska betala 400.000 kronor till staten.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.