måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Gröna Bilister i stort klimatbråk om Expressen-debattör

Publicerad: 22 september 2008, 07:01
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:40

Personliga påhopp, hot och åsikter som påminner om att förneka förintelsen. Det är ord som dyker upp när miljöorganisationen Gröna Bilisters talesman Mattias Goldmann och Energi- och Klimatforum ryker ihop.


MS

Martin Schori


Bråket ska ha börjat när Mattias Goldmann kontaktade Energi- och Klimatforum i Härnösand för att diskutera ett eventuellt samarbete. När han sedan märkte att debattören och Expressen-kolumnisten Elisabet Höglund skulle medverka ställde han, enligt Energi- och klimatforum, kravet att hon skulle petas ur programmet.

Elisabet Höglund har skrivit krönikor där hon bland annat sagt att klimatforskarna borde granskas. Mattias Goldmann ska ha jämfört hennes åsikter med att förneka förintelsen.

Vidare hotade han med att kontakta alla Energi- och klimatforums sponsorer, samt Länsstyrelsen och Härnösand kommun, för att uppmana dem att dra tillbaka sitt stöd. Senare ska Mattias Goldman också ha sagt att han pratat med SVT, för att även de skulle bojkotta tillställningen.

Energi- och Klimatforum kontrade då med att skicka ut ett pressmeddelande med rubriken "Gröna Bilister hotar Energi- och klimatforum i Härnösand".

- Ja, jag såg det. Jag har precis mejlat dem och frågat om de kan ta tillbaka det. Jag tycker de kan ta med mina kommentarer i ett nytt pressmeddelande. Det innehöll en del personliga påhopp som jag inte tyckte var så kul, säger Mattias Goldmann till Dagens Media.

- På deras hemsida har de som främsta och enda dragplåster en av Sveriges få klimatförändringsförnekare i Elisabet Höglund, som menar att klimatförändringarna är en politisk teori, tvärt emot vad alla forskare och regeringar säger. Vi kan inte vara med så länge det finns en ensidig fokus på klimatskeptiker.

Energi- och klimatforum säger att du kontaktat deras sponsorer.

- Min bedömning är att Eon och Härnösands kommun inte heller är villiga att förknippas med en organisation som ensidigt för fram de som förnekar klimatförändringarna.

Kikki Högberg, Energi- och klimatforums presskontakt, säger att de inte tänker gå med på Mattias Goldmanns krav:

- Han hade korrekturändringar han ville göra för att det skulle stämma med hans syn. Men vi har ju inte honom som uppdragsgivare. Han har varit extremt aggressiv och onyanserad, det var därför vi skickade ut pressmeddelandet.

- För oss handlar det om att ta avstånd från hans beteende, att hota för att få sin vilja igenom. Vi ändrar inte vårt innehåll för att en person tycker att en föreläsare är ointressant.

Mattias Goldman är tjänstledig från Westander fram till årsskiftet för att lägga alla kraft på Gröna Bilister.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev