Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

GRN läxar upp TV4, SVT och SR

Publicerad: 1 September 2008, 08:23
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:41

Granskningsnämnden, GRN, fäller TV4 Nyheterna för ett inslag om en mäklare. Dessutom anser nämnden att SVTs Carin 21:30 stred mot kravet på opartiskhet och att Sveriges Radio gjorde i samma fel i ett reportage om en före detta polis som arbetat med utredningen mot The Pirate Bay.


Enligt GRN har TV4 Nyheterna, i inslaget "Dom riskerar miljonförlust på grund av mäklarens slarv", gjort sig skyldigt till omotiverat intrång i privatlivet och vilseledande intryck. Kritiken gäller delvis att mäklarens kön, arbetsgivare och den kommun hon var verksam i framkom i sändningarna. Ett telefonsamtal där mäklaren i mycket upprört tillstånd skrek till köparen spelades upp.

GRN anser att de uppgifterna var tillräckliga för att identifiera henne.

Även SVTs Carin 21:30 får en känga av GRN. I ett program om våld mot kvinnor intervjuades en känd författare som skrivit en bok om hur hon misshandlats av sin före detta sambo. Sambon är litteraturagent och Carin 21:30 namngav författare som fortfarande låter sig representeras av mannen. Mannen ansåg att programmet gjort intrång i hans privatliv. GRN håller med.

Dessutom fälls Sveriges Radio för att i P3 Nyheter och P1s Mitt i musiken ha namngett en före detta polis som arbetat med en utredning mot Pirate Bay. GRN ansåg att det inte fanns något allmänintresse i att namnge personen.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.