Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag23.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

GRN kritiserar kokatugg i Packat & klart - och fäller Rapport

Publicerad: 4 Februari 2008, 09:14
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:57

Granskningsnämnden, GRN, fäller nyhetsprogrammet Rapport för intrång i privatlivet och partiskhet. Det uppmärksammade inslaget i Packat & klart, där reportern stoppade i sig kokablad, kritiseras men klarar sig utan fällning.


Inslaget i SVTs Rapport handlade om att pappor diskrimineras när barnbidraget betalas ut till mammor.

En pappa hävdade att hans förra fru inte delade med sig av barnbidraget. Ex-hustrun anmälde inslaget till GRN, och hävdade att hon visst betalat ut hälften av barnbidraget till sin före detta make.

Dessutom var hon kritisk till att hon och barnet i en sekvens syntes på ett kort i inslaget.

GRN anser att frun skulle getts möjlighet att bemöta ex-makens beskyllningar. GRN anser även att inslaget utgjorde ett intrång i anmälarens och barnets personliga integritet.

SVT frias dock för inslaget i reseprogrammet Packat & klart, där reportern kritiserades för sitt förhållningssätt till gerillaledaren Che Guevara samt för att ha tuggat kokablad. GRN kritiserar dock kokatuggandet på bästa sändningstid.

"Mot bakgrund av att hon bland annat berörde de problem som finns med drogen var bristen enligt nämnden dock inte så allvarlig att inslaget stred mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft", skriver GRN.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.