Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

GRN fäller TV4-program

Publicerad: 11 maj 2009, 08:07
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:26

Granskningsnämnden, GRN, fäller TV4 för programmen "Semestersvenskar" och "Advokaterna". Nu hotas kanalen av 250.000 kronor i böter.Fritidsresor diskuterar samtidigt internt om en eventuell fortsättning på "Semestersvenskar".


De båda programmen ingår i den allt populärare genren work place-reality.

I Semestersvenskar kunde tittarna följa reseledare och gäster på en av Fritidsresors anläggningar i Thailand. Samtidigt syntes företagets logga och namn både under programmet samt i eftertexterna.

"Sammantaget uppkom ett gynnande av researrangören som inte kunde motiveras av ett tillräckligt informations- eller underhållningsintresse", skriver GRN i sitt beslut, och föreslår straffavgift på 150.000 kronor.

Samtidigt som GRN:s beslut offentliggjordes skickade Fritidsresor ut en pressrelease med rubriken "Semestervenskar lyfte Fritidsresor". Researrangörens reklamerinran ska ha ökat från 23 till 38 procent under perioden då serien gick i TV4.

Fritidsresor diskuterar nu om man ska gå vidare med en ny säsong av programmet.

- Men vi har inte kommit fram till något beslut än. Vi diskuterar detta internt om vi ska fortsätta och i sånt fall i vilken form, säger Peter Hellström på Fritidsresors informationsavdelning.

Hur ser du på GRN:s beslut?

- Det får TV4 kommentera.

GRN fäller också programmet "Advokaterna", bland annat efter att man visat namn och logga på byrån där huvudpersonerna arbetar under sammanlagt två minuter. För det bör TV4 betala 100.000 kronor, enligt GRN.

Martin Schori

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev