Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

GRN: Därför JK-anmäler vi TV4

Publicerad: 18 Februari 2008, 09:45
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:56

Granskningsnämndens, GRNs, anmälan av TV4 Sport till JK är en ytterst ovanlig händelse. "Det har bara hänt ett par gånger tidigare att vi har anmält till JK", säger Lottie-Ann Lindström, verksjurist på GRN.


Som Dagens Media tidigare har berättat har GRN anmält TV4 Sport till Justitiekanslern, JK. Orsaken är att TV4 Sport har visat "ingående våld" på tidiga kvällar i flera kampsportsprogram.

GRN upptäckte att programmen innehöll sparkar, upprepade slag mot ansikte och huvud, blodvite och strypningsförsök.

- Granskningsnämnden prövar inte våldsskildringar, utan det är JKs anmälningar. Om vi upptäcker att det finns en våldsskildring som vi bedömer skulle stå i strid med 6:2, då gör vi en anmälan till JK, säger Lottie-Ann Lindström, verksjurist på GRN.

I bestämmelsen 6:2 i radio- och tv-lagen fastslås: "Ett tv-program med ingående våldsskildringar av verklighetstrogen karaktär eller med pornografiska bilder får inte sändas under sådan tid och på ett sådant sätt att det finns en betydande risk för att barn kan se programmet".

Att kampsportsprogrammen i TV4 är verkliga, och inte fiktiva, har betydelse.

- Nämnden har bedömt att i begreppet "verklighetstrogen karaktär" så faller även riktiga våldsskildringar. Inget kan vara mer verklighetstroget än en riktig våldsskildring.

Johan Kleberg, vd på TV4 Sport, har bett att få återkomma till Dagens Media med en kommentar.

Korrigering: I en tidigare version av artikeln stod det att GRN anmält till JK vid tre fyra gånger tidigare. Rätt är att det endast har inträffat två gånger tidigare.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.