Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Gräl på Erik Hörnfeldts e-postlista

Publicerad: 3 Juni 2002, 13:36
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:15

SIF-tidningens reporter Dag Bremberg kastades ut från e-postlistan Absolut efter en konflikt med en pr-konsult. Händelsen är ett exempel på den gråzon mellan medier och diskussionsklubbar e-postlistorna befinner sig i.


Grälet började i en diskussion om journalistens objektivitet. Pr-konsulten, som även är fru till listans ägare Erik Hörnfeldt, uttryckte vanmakt inför journalisternas makt. I ett inlägg skrev pr-konsulten att medierna "kan smutskasta företag hur mycket som helst" och refererade till ett samtal där "en före detta tv-chef" kallade "journalister för löss" och att hon "är rädd att detta är vad många människor känner tillsammans med vanmakt inför media".

Dag Bremberg, reporter på SIF-tidningen, ville enligt egen utsago höja nivån på debatten och svarade: "Listdiskussioner kan vara svåra, men vi får väl anstränga oss lite om vi ska leva upp till listans ambitioner om fördjupning och fokusering?"

Efter en del brevväxling uppmanade Erik Hörnfeldt, före detta journalist på Expressen, numera chefredaktör på Hi3G och ordförande i Bitos, Dag Bremberg att ta sig "en funderare" över sitt uppträdande. Efter en del brevväxling slängdes Dag Bremberg ut från Erik Hörnfeldts e-postlista i början av förra veckan.

- Jag reagerade när han hoppade på min fru och sa till honom. Efter det fick jag veta att fler kände sig illa behandlade av honom. Det tog jag upp med honom, men problemet är att han inte förstår att han sårar andra människor, säger Erik Hörnfeldt.

Dag Bremberg trodde att e-postlistan Absolut i någon mån skulle fungera som ett vanligt medium.

- Jag trodde att Absolut var ett bra forum för en schysst diskussion där alla behandlas lika och att det var självklart att samma principer som i andra medier skulle gälla. För ett vanligt medium är det fullständigt otänkbart att stoppa en person från att debattera och dessutom dra in prenumerationen, säger Dag Bremberg.

På e-postlistor råder inte tryckfrihetsförordningen och det är personen som äger listan som bestämmer vad som får debatteras.

- Absolut är en privat lista och han (Dag Bremberg) är en inbjuden gäst. Det är ingen offentlig plats. Det är som om han är hembjuden till mig. Istället för att prata om inskränkt yttrandefrihet borde han förstå att han sårat våra gäster, säger Erik Hörnfeldt.

Dag Bremberg säger:

- Erik säger att han äger listan och stänger av vem som helst. Det är en mycket märklig kultur, särskilt om Erik Hörnfeldt och hans fru är gamla journalister. Det Erik Hörnfeldt visar i slutändan är att det inte finns någon yttrandefrihet på Absolut-listan utan att den bara är en konstig diskussionsklubb.

Dag Bremberg känner sig idag besviken. Han anser att han försökt driva en seriös debatt på listan ända sedan starten i maj 2000.

- Det känns som jag debatterat i onödan. Det blev ju inget av listan. Jag har skrivit ett brev till Erik men inte fått något svar på varför jag blev utkastad, säger Dag Bremberg.

- Det handlar om hur man uppför sig, säger Erik Hörnfeldt.

Absolut är en sluten e-postlista för mediebranschen, där medlemskapet prövas av listans ägare. Absolut har drygt 200 medlemmar. Det finns även öppna listor för mediebranschen, till exempel Medielistan som idag har runt 1.400 deltagare. En e-postlista är ett system där alla medlemmar samtidigt får ta del av alla elektroniska brev som skickas på listan.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.