Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

GPs personal rasar över outsourcing av nyheter

Publicerad: 2 Maj 2008, 14:28
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:50

Personalen på Göteborgs-Posten försöker stoppa ledningens beslut att lägga ut delar av tidningens lokala nyhetsbevakning på en konkurrent.


Från och med i september ska Göteborgs-Postens nyhetsbevakning av Mölndal och Härryda skötas av OTV, Ortstidningar i Väst. Redaktionen betraktar OTV som en konkurrent eftersom bolaget ger ut tidningen Mölndalsposten.

OTV ska bilda ett dotterbolag som ska producera material åt GP.

- En och en halv tjänst ska göra samma sak som tre tjänster på GP har gjort. Det handlar om att spara pengar, säger Pnina Yavari Molin, journalistklubbens ordförande på GP.

Finns det ett stort missnöje på GP över det här?

- Oh ja. Dels ser vi att det är ett kvalitets- och trovärdighetsdilemma för GP. Varför ska en och en halv tjänst i någon annans regi göra ett bättre eller lika bra jobb som vi gör med tre personer på GP.

- Dels är det ett trendbrott att lägga ut det som vi tycker är kärnverksamheten, det vill säga lokal nyhetsbevakning, på en konkurrent. Det tycker vi är väldigt allvarligt.

Hur har ni uttryckt missnöjet?

- Vi har haft stormöten och vi har skrivit ett öppet brev till redaktionsledningen. Våra synpunkter är att man inte tar ansvar för sin egen lokalbevakning. Man riskerar varumärket och trovärdigheten. Det är även ett problem för demokratin i stort att det blir färre som bevakar Mölndal/Härryda.

GPs läsare i Härryda/Mölndal får en lokalsida att läsa varje dag. På samma sätt får läsarna i Lerum/Alingsås, Bohuslän och Halland en sida att läsa om sitt eget område.

Personalen på GP fruktar nu att outsourcingen av nyhetsbevakningen i Mölndal/Härryda bara är första steget. OTV har tidningar även i Halland och Bohuslän.

- Om GP sparar de pengar de tror sig spara och är nöjd med det OTV levererar, så funderar de väl på att lägga ner våra lokalredaktioner i Halland och Bohuslän.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.