Google fotar Sverige

2009-04-20 14:17 Ola Eriksson  

Stockholm, Göteborg och Malmö är de första städerna att dokumenteras när Google Street view kommer till Sverige. Fotograferingen börjar i morgon.

Google ser Street view som steg två för Google Maps. Men även om fotograferingen nu drar i gång så är det osäkert när tjänsten ska lanseras i Sverige.

-Det är mycket bilder som ska hanteras och det kan ta månader. Vi har inte sagt något datum för lansering, säger Stina Honkamaa, Sverigechef för Google.

Liksom Hitta.ses Gatubild åker Google runt med ett antal bilar och fotograferar omgivningen åt alla håll. Street view har redan varit i blåsväder i Sverige. När tjänsten började rullas ut i Europa valde Expressen att göra ett jobb där Stina Honkamaa smygfotograferades på Stockholms gator eftersom att tjänsten i USA fått kritik för att person kunde identifieras på sajten. Personer som har kommit med på bild har känt sig kränkta och en del har visat missnöje när deras hus har hamnat på bild.

-Frågan om den personliga integriteten är jätteviktig för oss. Vi fotograferar bara från offentliga platser och alla ansikten på personer som är med på bild suddas automatiskt bort. Även bilars registreringsskyltar suddas ut, säger Stina Honkamaa.

För personer som ändå är missnöjda med bilder i Street view så ska det gå att klaga och få bilden borttagen.

Google framhåller möjligheterna för folk att se hur det ser ut i städer där de aldrig har varit. Visit Sweden använder redan i dag Google Maps och hoppas kunna implementera Street view så fort som möjligt.

-Tjänsten kan visa hur små avstånden är i svenska städer och hur enkelt det är att ta sig fram. För turister som vill komma hit går det även enkelt se omgivningar till hotell och andra boenden, säger Maria Ziv, marknadskommuniktionsdirektör på Visit Sweden.

Hon framhåller också att tjänsterna är gratis att använda. Enligt Google tjänar man inga pengar på Street view än så länge. I Google Maps finns i dag ett mindre antal annonser inlagda men i dag finns inga annonser i Street view. Om det kommer annonsmöjligheter i Street view och i så fall när har Google inget svar på i dag.

Till att börja med ska Stockholm, Göteborg och Malmös gator fotograferas men Google ambition är att alla svenska städer ska fotas. Hur många bilar som ska användas för fotograferingen vill Google inte svara på.

Ola Eriksson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

ANNONS

Åsikter & debatt