Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Google-chef kritisk till smygbilder på Honkamaa

Publicerad: 7 Maj 2008, 09:06
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:50

Expressen har smygfotograferat Googles vd Stina Honkamaa med anledning av sökjättens väntade lansering av Google Street View. Den nya tjänsten visar detaljrikt upp världens gator med foton tagna av Google och har kritiserats i USA.


Expressen idag Maria Göth, presschef på Google i Sverige är kritisk till Expressens foton.

- På Street View har man möjlighet att få bilder borttagna genom att höra av sig. Den möjligheten har inte Expressen. Jag försökte förklara för Expressen att vi tittar på lösningar för att människor inte ska kunna bli identifierade vid en svensk lansering, säger Maria Göth och fortsätter:

- Men jag vet inte vad Stina (Honkamaa) säger om det här för jag har inte hunnit prata med henne.

I USA har tjänsten kritiserats för att man kunnat identifiera personer i situationer som de troligen inte velat figurera i, som utanför strippklubbar och liknande.

Vad säger du om kritiken av tjänsten?

- Vi lyssnar naturligtvis på det här och har därför tagit fram olika sätt för att skydda den personliga integriteten, bland annat utsuddning av ansikten. Vi har inget intresse av att människor ska kunna identifieras utan vi vill ge en bättre uppfattning av platser på kartan.

Google är igång med att dokumentera Europeiska gator från bilar för att sedan kunna använda bilderna till tjänsten som inte lanserats i något europeiskt land ännu. Enligt Maria Göth finns ännu inget definitivt beslut om en svensk lansering.

- Vi har inget datum för en skandinavisk lansering av Street View, men vår ambition generellt är att rulla ut alla våra produkter i alla länder.

Dagens Media har sökt Stina Honkamaa för en kommentar.

Synnöve Almer

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.