tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

GM om Greenpeace anmälan:De skjuter sig själva i foten

Publicerad: 24 september 2008, 12:40
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:39

Greenpeace lämnade i dag in en anmälan till Konsumentverket mot 25 biltillverkares miljöbilsreklam, däribland General Motors Saab. "Jag känner mig trygg", säger Patrik Riese, nordisk marknadsdirektör GM.


EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Patrik Riese, som när Dagens Media får tag i honom, tar sig fram via Stockholms lokaltrafik, kommenterar anmälan från Greanpeace så här:

- De har klumpat ihop alla som har någon form av miljöargument i en anmälan.

- Greenpeace skjuter sig själva i foten. Det finns nog ingen industri i dag som investerar så mycket i miljöteknik som bilindustrin. Vi har insett att det är en överlevnadsfråga för oss att producera miljövänligare alternativ.

Patrik Riese köper inte resonemanget från Greenpeace att biltillverkarnas reklam är vilseledande då de hävdar att bilarna är miljövänliga.

- När vi i en annons pratar om att en bil är miljövänlig så är det ju för att den är miljövänligare än en vanlig bil. Det är så klart alltid miljövänligare att hoppa på en cykel. Men ingen är väl så naiv att den tror att vi kommer få bort alla bilar på ett bräde och alla istället börjar cykla.

Tycker du att det framgår i er reklam att till exempel Biopower är "miljövänligare", och inte "miljövänlig"?

- Motsvarande bil med motsvarande prestanda i en bensinversion är mycket miljöovänligare än det bi marknadsför. När du tankar E85 är 85 procent av bränslet förnyelsebart och bidrar inte till ökade koldioxidutsläpp.

- Jag känner mig trygg i den kommunikation som vi har gjort.

Tror du att Konsumentverket kommer att ta upp anmälan från Greenpeace?

- Det är inte alls omöjligt att de gör, eftersom det är en bra profilfråga för Konsumentverket att utreda. Jag tror att den kan gå vidare, så får vi se vad som händer.

- Greenpeace som organisation borde rimligtvis vara intresserade av att vi biltillverkare marknadsför miljövänligare alternativ. Om detta innebär att man inte får marknadsföra miljöbilar så blir det en väldigt märklig effektav deras anmälan, säger Patrik Riese.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev