Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag26.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Glada miner hos radiobolagen

Publicerad: 10 November 2008, 16:45
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:36

Sänkta koncessionsavgifter under fyra år och borttagna regler om lokalt material gör SBS Radio och MTG Radio försiktigt optimistiska till den kommersiella radioutredningen. "Vi öppnar inte champagnen ännu, men det blir i alla fall tårta", säger Christer Modig, programdirektör på MTG Radio.


Han fortsätter:

- Utan en sänkning av koncessionsavgifterna hade våra ägare med stor sannolikhet tittat på att dra sig ur radiomediet, särskilt som vi går in i en lågkonjunktur. Nu ser vi ett ljus i tunneln och vi har möjlighet att gasa med fler kanaler och distributionssätt.

Staffan Rosell, vd på SBS Radio är också i huvudsak nöjd.

- Det är en befrielse att utredningen tagit tag i frågan om koncessionsavgifternas storlek och jättebra att man skapar ett enhetligt regelverk utan begränsningar i form av viss mängd egenproducerat material eller alltför snäva sponsringsregler, säger han.

Men Staffan Rosell är osäker på hur det slutna anbudsförfarande kommer att slå mot branschen efter 2013.

- Om utredningen antas blir det jättebra för oss från 2009 till 2013, sen blir det förmodligen stort kaos. Risken finns att de nationella nätverken, i vårt fall Mix Megapol, slås sönder eftersom vi inte får behålla alla pusselbitar i anbudsgivningen. Det ställer till problem.

Christer Modig håller med om att det kan ställa till för nätverken, men han har svårt att se någon annan lösning.

- Man har ju prövat auktionsförfarande, som inte fungerade, skönhetstävlingen där man lovade visst innehåll, vilket inte heller fungerade. Vi får väl sälja stationerna sinsemellan efteråt, säger han.

Han är positiv till utredningens förslag om skippade koncessionsavgifter för digital radio.

- Nu finns det ett incitament för oss att vilja sända digitalt. Nu har vi som bransch ansvar för att få ett digitalt nät till stånd. Får vi det blir det ett bra alternativ till fm-nätet, vilket förmodligen sänker priserna på fm-tillstånden också, säger Christer Modig.

Både SBS Radio och MTG Radio är däremot negativa till att utredningen inte föreslår nya nationella sändningstillstånd och starkare signaler.

- PTS har ju kommit fram till att det finns möjlighet att göra det. Den främsta orsaken till att folk byter kanal är att de förlorar täckningen och det problemet blir allt större när radiomottagarna blir mindre i till exempel mobiltelefonerna, säger Christer Modig.

Både Christer Modig och Staffan Rosell tror att utredningen kommer att vinna gehör hos politiker och remissinstanser.

- Jag tror att de flesta politiker vill åt det här hållet. Sen finns ju risken att det inte går att baxa igenom finansdepartementet eftersom det blir ett tapp på 125 miljoner kronor per år i sänkta koncessionsavgifter, säger Staffan Rosell och säger att de nu ska träffas inom RAB och komma med ett gensvar på utredningen.

Synnöve Almer

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.