Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fridolins Afghanistan-reportage inte partiskt

Publicerad: 28 maj 2007, 14:35
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:05

Granskningsnämnden har friat Gustav Fridolins reportage i Kalla Fakta och Nyheterna i TV4 om svenska trupper i Afghanistan. Enligt nämnden strider inslagen inte mot kraven på saklighet och opartiskhet.


Gustav Fridolins reportage om svenska trupper i Afghanistan sändes i Kalla Fakta den 8 och 15 mars och i Nyheterna den 8 mars. Inslagen följdes av flera anmälningar till GRN om bristande saklighet och opartiskhet. Under sin tid som riksdagsledamot för miljöpartiet uttryckte Gustav Fridolin kritik mot närvaron av svenska trupper i Afghanistan, och enligt flera av anmälarna påverkas reportagen av hans åsikter.

Granskningsnämnden håller inte med. Nämnden skriver i avgörandet:

"Nämnden konstaterar att Gustav Fridolin under sin tid som riksdagsledamot framfört åsikter som innebar kritik mot närvaron av svenska trupper i Afghanistan. Han var också under en tid ledamot i Svenska Afghanistan-kommitténs styrelse. Flera anmälare anser att Gustav Fridolins personliga uppfattning påverkat utformningen av programmen. Nämnden kan dock inte finna att Gustav Fridolin i programmen uttryckte egna ställningstaganden i strid med kravet på opartiskhet i sändningstillståndet eller att programmen på annat sätt varit partiska."

Rättelse: Föregående version av artikeln innehöll felaktigt ett utdrag ur TV4s yttrande i ärendet. Det har nu ersatts med Granskningsnämndens avgörande.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev