Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag30.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Fredrik Strängs pr-man: "Det här slår alla rekord"

Publicerad: 4 Augusti 2008, 10:26
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:43

Pr-mannen Joachim von Stedingk, som var med och startade byrån Rinfo, har upplevt sina mest intensiva arbetsdagar. "Jag har aldrig varit med om något liknande", säger han om jobbet med äventyraren Fredrik Sträng och dödsdramat på K2.


Äventyraren Fredrik Sträng. Nyheten om dödsdramat på K2, världens farligaste berg, slog ner under lördagen.

Efter det har Joachim von Stedingk, presstalesman åt den svenska äventyraren Fredrik Sträng, som deltog i expeditionen, inte haft en ledig minut.

- Jag gick ut med en grej till media klockan halv sju på lördag morgon. Sen ringde det oavbrutet i tre telefoner fram till klockan elva på kvällen. Då var jag som en dreglande zombie, säger Joachim von Stedingk till Dagens Media.

Klockan sju morgonen därpå började det ringa igen. Och så har det fortsatt ända fram till idag.

- Men det är bara positivt. Jag tycker att det är roligt, det är därför jag håller på med det här jobbet.

Joachim von Stedingk och Fredrik Sträng satte tidigt upp ett antal regler för medierna. Allt för att Fredrik Sträng skulle kunna arbeta så ostört som möjligt med räddningsinsatserna på K2.

- Jag har bett att ett - ring inte till Fredrik, för batterikraften på hans satellittelefon måste användas till kort kommunikation hemåt, att han lever och mår bra, och framförallt till räddningsinsatserna. Två - ring inte till hans föräldrar, för det här är en jobbig process för dem.

Joachim von Stedingk tycker att medierna har skött sig exemplariskt.

- Alla typer av media har haft en väldigt respektfull inställning. De har verkligen förstått att det här är en krissituation.

Joachim von Stedingk var tidigare med och grundade Rinfo, som sedan blev GCI Rinfo och därefter GCI. Efter 15 år blev han vd för kommunikationsbyrån Verkligheten.

Idag driver han den egna pr-byrån von Stedingk Kommunikation.

- Jag har genom året jobbat med många äventyrare av olika slag. Fredrik Sträng har jag hjälpt med pr-arbetet och presshanteringen i tre år.

Har du varit med om någon liknande mediestorm under din karriär?

- Nej, det här slår alla rekord. Jag har aldrig varit med om något liknande.

Samtliga svenska medier har toppat sina sändningar och tidningar med dramat på K2. Dessutom har Joachim von Stedingk kontaktats av en rad utländska medieföretag, däribland CNN och BBC.

- I och med att de inte får tag på Fredrik, som är den som är intressant och viktig, har allt gått via mig. Igår hade han dock ett 25-tal intervjuer på sin satellittelefon. Det är oerhört starkt av honom att klara av det.

Har du själv hunnit prata med Fredrik?

- Jadå, jag pratade med honom senast för en halvtimme sedan.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.