Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

"Frånpriser" kan stoppas

Publicerad: 27 Februari 2009, 08:56
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:21

Framöver kan det bli förbjudet att annonsera varor och tjänster med frånpriser, alltså priser som anger den lägsta av flera möjliga summor. Marknadsdomstolen prövar marknadsföringsmetoden efter att KO reagerat på en annons från reseföretaget Ving.


Frånpriser används flitigt, förutom av resebolagen, också av bilindustrin, hemelektronikbranschen och en mängd andra aktörer. Nu menar Konsumentombudsmannen att frånpriserna strider mot marknadsföringslagen. KO tar som exempel upp en annons från reseföretaget Ving där ett frånpris angavs för en resa till New York.

- Vi har tagit till oss kritiken från KO. Det kan vara svårt att bedöma tillgången på flygstolar när det handlar om reguljärflyg. Vi har ledtider att ta hänsyn till i vår annonsering, medan resor säljs dygnet runt på internet, säger Claes Pellvik, marknadschef på Ving.

Vad innebär det för er om ni inte kan använda frånpriser i er marknadsföring?

- På chartersidan spelar det ingen roll alls, eftersom vi sätter priserna och har full koll på hur mycket kapacitet vi har. Vad beträffar reguljärflyget vet jag inte riktigt hur vi ska göra framöver. Klart är att vi följer KOs direktiv.

Han poängterar att han tycker det är bra att KO och Marknadsdomstolen tar upp frågan eftersom han anser att det finns ett systematiskt missbruk av frånpriserna.

- Varje söndag då man slår upp tidningen ser man mindre resebolag som använder frånpriser. Få läser det finstilta där det står att kostnader från bland annat bränsletillägg och flygskatt tillkommer. Sådant ofog skadar hela branschen.

Henrik Widell

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.