Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Från SVT till Kulturhuset

Publicerad: 15 Augusti 2013, 13:14
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:37

SVT:s debattredaktör Johan Wirfält går till Stockholms Kulturhus där han blir debattchef.


Tidigare har Johan Wirfält bland annat arbetat som chefredaktör på Rodeo och alltså nu senast på SVT, där han varit debattredaktör.

Nu går Johan Wirfält, som också frilansat för Expressen Kultur, vidare till Kulturhuset, där han får den nya rollen som debattchef.

Han kommer därmed att ansvara för debattavdelningen som får en egen budget.

– Det är en ny del av verksamheten som heter Forum Debatt. Oavsett vem som hade fått den här tjänsten är det väldigt bra att Kulturhuset ger debatten en plattform som är likställd med de övriga konstnärliga inriktningarna, säger Johan Wirfält till Dagens Media och fortsätter:

– Det fria ordet är ju det viktigaste vi har. Jag tror också att det i dessa digitala dagar finns ett jäkla sug efter faktiska fysiska möten mellan människor. Det här är en typ av debattscen Stockholm har saknat. Vill man se en dagsaktuell politisk debatt live i dag är riksdagen i regel det enda ställe man är hänvisad till.

Johan Wirfält menar att utgångspunkten är densamma som på SVT.

– Mina uppdragsgivare är Stockholms skattebetalare så det här är ju också public service. Därför känns det otroligt hedrande och inspirerande. Det kommer säkert bli tufft att leva upp till förväntningarna, men jag gillar ju utmaningar.

Vad tar du med dig från SVT?

– Det är en bra arbetsplats med otroligt härliga kollegor. SVT är en av de finaste institutioner vi har för journalistik i Sverige, ett fantastiskt inspirerande ställe att vara på. Den svängighet som blivit Debatts kännetecken är något jag vill ta med mig till Kulthurhuset Stadsteatern också. Samt en och annan "random göteborgare" i panelen!

Målet nu är att få till möten mellan Sveriges politiker och vanliga Svenssons.

– Makthavare ska få möta hen från gatan. Det finns få platser där det mötet sker i dag – men det är något som SVT Debatt gjort på ett nästan unikt sätt. Det måste vara högt i tak. Debatter kan ju faktiskt vara väldigt underhållande också, något vi ibland verkar glömma i svensk offentlighet. Det får inte bara vara torra snusförnuftiga människor som försöker överbevisa motståndaren med statistik ur någon statlig utredning.

Johan Wirfält blir kvar på SVT till oktober.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.