FRA JK-anmäler bloggare

2008-07-28 10:39 Fredrik Svedjetun  

FRA, Försvarets Radioanstalt, tycker att bloggaren Henrik Alexanderssons publicering av hemliga handlingar utgör yttrandefrihetsbrott. "Jag tycker att det är lite tramsigt", säger Henrik Alexandersson till Dagens Media.

Henrik Alexandersson har på sin blogg publicerat utdrag ur hemligstämplade FRA-dokument, däribland en lista över 103 svenskar som enligt en anmälan till Datainspektionen ska ha avlyssnats och registrerats.

- De här papperna är exempel på idioti som FRA har haft för sig. På Datainspektionen belade man papperna med sekretess, men alla visste att de fanns där och det var mycket spekulationer. När jag publicerade det här var det många som tyckte att det var bra att listan publicerades, säger Henrik Alexandersson.

Nu har FRA reagerat på publiceringen i en anmälan till Justitiekanslern, JK.

"Handlingen är hos FRA en allmän handling som i sin helhet är hemlig enligt 2 kap. 2 § sekretesslagen (1980:100). Det inträffade förefaller ha kopplingar till den anmälan som gjorts till Datainspektionen i maj i år /…/. Förfarandet torde utgöra ett yttrandefrihetsbrott", skriver FRA-chefen Ingvar Åkesson i myndighetens anmälan.

- Jag ser inga problem med publiceringen. Om FRA nu vill göra en anmälan så får de göra det, säger Henrik Alexandersson, och fortsätter:

- Dokumenten ingår i en anmälan om hur en myndighet har misskött sig. Om FRA tycker att det är lämpligt att försöka hugga huvudet av budbäraren så får de göra det. Jag tycker kanske inte att det är den mest pedagogiska approachen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

ANNONS

Åsikter & debatt