Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag23.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Förundersökningen mot MTG-chefen läggs ned

Publicerad: 21 Augusti 2015, 11:28
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:54

UPPDATERAD. MTG-chefen misstänktes för insiderbrott – men efter förhör lades förundersökningen ned.


Mannen har under många år jobbat på olika poster inom det börsnoterade svenska mediebolaget MTG och har även uppdrag för andra medieverksamheter.

Finansmarknadskammaren, som är en del av Ekobrottsmyndigheten, inledde nyligen en förundersökning mot mannen för misstänkt insiderbrott, vilket Dagens Media rapporterade om under fredagen.

Ett förordnande om offentlig försvarare kom in till Stockholms tingsrätt i onsdags.

Sent under fredagseftermiddagen uppgav dock mannens försvarsadvokat Henrik Olsson Lilja för Dagens Media att "misstanken är nedlagd".

Dagens Media har utan framgång sökt åklagaren i ärendet. Försvarsadvokatens uppgifter bekräftas dock av ett beslut som tidningen Resumé har tagit del av.

"Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott", står det i beslutet enligt Resumé.

Åklagarens beslut ska ha kommit efter förhör med MTG-chefen.

Henrik Olsson Lilja sade tidigare under fredagen att bra aktieaffärer, utan insiderinformation, var anledningen till att Finansmarknadskammaren fattat misstankar.

– Så fort åklagaren har fått bilden klar för sig kommer de förhoppningsvis att lägga ned detta, sade Henrik Olsson Lilja till Dagens Media och fortsatte:

– Har man bra tajming och har tjänat en viss summa pengar blir det ofta så numera att det uppkommer en misstanke om insiderbrott. Men det finns ingen substans i att han ska ha handlat med insiderinformation.

Fakta insiderbrott

• Insiderinformation är information om en omständighet som inte är offentliggjord eller allmänt känd och som har till syfte att väsentligt påverka priset på finansiella instrument.

• Vid insiderbrott utnyttjar någon insiderinformation genom att exempelvis sälja eller köpa värdepapper eller genom att råda någon annan att sälja eller köpa värdepapper innan informationen hunnit komma ut och påverka kursen. Insiderinformation kan också bestå i vetskap om egen brottslig verksamhet.

Källa: Ekobrottsmyndigheten.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.