Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Förundersökning inledsmot Tobias Bringholm

Publicerad: 19 februari 2007, 13:57
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:11

Ekobrottsmyndigheten har i dag inlett en förundersökning mot TV4s programdirektör Tobias Bringholm och de övriga tre Meter-chefer som misstänks ha förskingrat miljonbelopp.Samtidigt riskerar Schibsted att dras in i ekobrottshärvan.


De misstänkta bedrägerierna mot Meter och Metronome ska enligt anmälan till ekobrottsmyndigheten ha pågått från 2002 fram till 2006.

- Ja, det har pågått även under min tid som styrelseordförande för Metronome, säger Gunnar Strömblad.

Det innebär att även Schibsteds Sverige-vd Gunnar Strömblad, som tillträdde som styrelseordförande för Metronome för ett och ett halvt år sedan, riskerar granskning.

- Styrelsen har ju ett ansvar för vad som händer i företaget, även om ansvaret inte är lika tydligt utmejslat som i fallet med vd, säger åklagare Martin Tidén vid ekobrottsmyndigheten.

Under måndagen inledde åklagare Charlotte Dangården vid ekobrottsmyndigheten mot TV4s programdirektör Tobias Bringholm, Ingemar Olsson, tidigare vd för Metronome, Peter Ahlberg, tidigare vd på Meter och Metronomes sparkade vice vd Lars Sundén.

- Brottsrubriceringen är trolöshet mot huvudman, tills vidare, säger åklagare Charlotte Dangården.

Samtidigt har Bringholm, Olsson, Ahlberg och Sundén anlitat advokat Lars Söderqvist - och hotar med att stämma Gunnar Strömblad för förtal.

- Jag har inga synpunkter på det, vi har noga analyserat situationen, och skulle inte ha pratat öppet om det här om vi inte hade haft väldigt bra på fötterna, säger Strömblad.

Han är heller inte orolig att själv dras in i granskningen av Metronomes affärer - trots att han suttit som styrelseordförande under tiden som den misstänkta förskingringen pågått.

- Alltså styrelsen har ju ett ansvar för drift och bokföring, men det bygger ju på att man kan lita på sina revisor och chefer. Vi har vidtagit kraftfulla åtgärder, jag känner ingen oro för min egen del, säger Strömblad.

Under minst fyra år ska Bringholm, Olsson, Ahlberg och Sundén ha låtit Meter Film & Television bekosta dyrbara utlandsresor och lyxrenoveringar av sina villor.

- Det handlar om hundratals felaktiga fakturor, som vi hittat hittills, beloppen växer för varje dag, säger Gunnar Strömblad.

Dagens Media har sökt advokat Lars Söderqvist.

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.