Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Företag dementerar rykten om stöd till Israel

Publicerad: 15 Januari 2009, 12:53
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:24

Just nu cirkulerar olika sms som hävdar att ett flertal företag, främst inom livsmedelsbranschen, skänker pengar till Israels militär. Flera av bolagen, Som Lidl och Willys, har gått ut med dementier.


"Obs! Lidl & Aldi har på sin hemsida meddelat att två dagars dagskassa kommer att skickas till israelisk militärmakt. Skicka vidare."

Så lyder ett sms som för närvarande skickas runt i Sverige. Liknande meddelanden cirkluerar över hela världen och Lidl i Tyskland har valt att gå ut med en dementi på sin sajt.

- Om ryktet eskalerar i Sverige tvingas även vi gå ut med en dementi. Det är trist, säger Lidls svenska vd Mattias Kivikoski till Sydsvenskan.

Han vet inte varför just Lidl pekats ut.

Nyligen skickade också konkurrenten Willys ut ett pressmeddelande, där man dementerar liknande rykten.

"Willys har fått kännedom om att det sprids falska uppgifter om att Willys har för avsikt att skänka pengar till Israel för att stödja dem i konflikten i Gaza. Dessa uppgifter är direkt felaktiga", står det i pressmeddelandet.

Camilla Fogelström, Willys kommunikationschef, säger till Dagens Media att "det är beklagligt att någon försöker utnyttja Willys namn".

- Vi har absolut inget intresse i den här eller andra politiska frågor. Vi vill verkligen tala om att det här är falska uppgifter, säger hon.

Kaffejätten Starbucks är ett annat företag som drabbats. Redan den 5 januari kände sig huvudkontoret i USA tvingat att bemöta rykten om att även de skänkte pengar till Israels militär.

Men det hjälpte föga. Enligt Sydsvenskan tvingades kedjan stänga ned ett café i Beirut efter att det omringats av demonstranter.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.