Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Foreign-chef till nytt jobb

Publicerad: 5 November 2008, 09:19
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:36

I maj fick han sparken från havererade reklambyrån Foreign. Dagens Media kan i dag berätta att Peder Mårtensson nu blir vd för konsultförmedlingen Hyrverket.


Det var i början av maj som Peder Mårtensson, med ett förflutet på bland annat Ogilvy, Mitsubishi och Motor, sparkades från Foreign. Bakgrunden var att Peder Mårtensson och ägarna inte var överens om byråns inriktning. Peder Mårtensson tyckte även att ägarna Johan Ronnestam och Victoria Wallner raserade byråns ekonomi genom att plocka ut hela vinsten. - Jag tog mitt ansvar och valde att gå emot ägarna. Antingen fungerar det, varpå ägarna ger med sig, eller så får man sparken. För mig blev det det senare, säger Peder Mårtensson.

Den 19 September var bolagets ekonomi körd i botten. Foreign försattes i konkurs.

En månad innan han fick sparken klev Peder Mårtensson i protest ur Foreigns styrelse. Under denna tid började han föra samtal med Hyrverkets grundare Björn Olander.-Erbjudandet från Hyrverket sammanföll med att mina relationer till Foreigns ägare blev allt sämre, säger Peder Mårtensson.Peder Mårtensson tillträder sitt nya jobb denna vecka. Han blir partner och på sikt delägare i Hyrverket via ett optionsprogram.

Hur känns det att lämna byråvärlden?- Jag har varit kund till Hyrverket under många år, och har under en tid varit sugen på att ge mig in i förmedlingsbranschen. Jag tror att jag kommer att ha stor nytta av mina erfarenheter från ledande befattningar på olika reklambyråer.

Hyrverket har verksamhet i Stockholm, Göteborg och Malmö och har i dag sex medarbetare. Affärsidén är att förmedla frilansare och konsulter inom reklam, marknad, medier, information, pr samt webb.

Hyrverkets grundare och huvudägare Björn Olander säger att han med hänvisning till sin ålder ska börja avveckla sin roll i bolaget.-Därför sökte jag efter en person med stor erfarenhet, både från byråvärlden och från köparsidan, som kan ta över, säger han.

Björn Olander tycker att kontroversen mellan Peder Mårtensson och Foreigns ägare är ett tecken på hans kvalitéer som vd.-Den integritet som Peder har visat är verkligen något jag ser som positivt. Det gjorde det än lättare att välja honom, säger han.

Hyrverket omsatte 26 miljoner kronor 2007. Artikeln är publicerad i dagens version av papperstidningen Dagens Media.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.