Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Folke Rydén: Jag lovar att inte prata mer om prinsen

Publicerad: 31 Januari 2007, 04:55
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:12

Enligt Aftonbladet hade prins Carl Philip av amerikansk polis låsts in i samma rum som "knarksmugglare, illegala immigranter och misstänkta terrorister". Det var inte sant.Källan till den osanna nyheten var journalisten Folke Rydén.- Det känns inte bra, förstås, säger Folke Rydén.


Fyra månader efter prins Carl Philips resa till USA valde den respekterade dokumentärfilmaren Folke Rydén att sprida det osanna ryktet till Aftonbladet, som i mitten av januari gjorde en löpsedel av den felaktiga informationen.

- Det är obegripligt. Folke Rydén var ju inte ens med när det här skulle ha inträffat, säger Nina Eldh, hovets informationschef.

Under hösten praktiserade Carl Philip hos fotografen Mattias Klum, och följde med honom och Folke Rydén på en resa.

Historien som Folke Rydén berättade för Aftonbladet skulle ha inträffat när prinsen flög från Venezuela till Miami, USA. Reportern som skrev artikeln, Emma Löfgren, är dotter till en av Folke Rydéns nära vänner.

- Ja, Peter ja, han är förresten i Amman nu. Jo, det stämmer ju att Emma är hans dotter, säger Folke Rydén.

För Emma Löfgren berättade Folke Rydén om hur prins Carl Philip blivit stoppad av polisen i Miami, att prinsen inte hade blivit trodd när han sa att han var svensk kunglighet.

Problemet var att det inte var sant.

- Jag pratade med Folke Rydén på kvällen innan Aftonbladet publicerade artikeln, och förklarade att det inte var sant. Men han sa bara att han hade berättat vad han trodde sig veta, säger Nina Eldh.

Folke Rydén berättade och en artikel publicerades i Aftonbladet, där Folke Rydén var citerad.

Enligt Nina Eldh blev prins Carl Philip mycket ledsen.

- Det är ovärdigt att berätta osanna rykten på det sättet. Det är klart att det var väldigt jobbigt för prinsen, det är klart att man blir upprörd om man blir felaktigt anklagad på det här sättet, säger hon.

- Jag har varit väldigt upptagen med klippning, så jag har inte riktigt sett allt som skrevs. Men jag tyckte att jag var noga med att framhålla att prinsen är en mycket sympatisk och charmig person, säger Folke Rydén.

Nyheten spreds snabbt i flera medier. Nu har Folke Rydén lovat att inte prata mer om prins Carl Philip.

- Jag har förstått att hovet vill vara de som svarar på frågor om prinsens förehavanden, så jag har faktiskt lovat hovet att inte prata mer om prinsen, säger Folke Rydén.

Blev du förvånad över hur informationen presenterades i Aftonbladet?

- Nej, det kan jag inte säga.

Vad tycker du om det då?

- Alltså, jag tror att de hade med ett citat där jag framhöll hur mycket prinsen tillfört till vår produktion också. Det tyckte jag var bra.

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.