Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Fler kan tvingas lämna TV4

Publicerad: 10 april 2002, 09:39
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:16

TV4 ska spara 100 miljoner kronor i år och uppsägningar kan bli aktuella, enligt TV4s vd Jan Scherman. Det framkom vid dagens bolagsstämma. Stämman präglades i övrigt av den segdragna konflikten mellan storägarna Bonnier och MTG.


Vid stämman berättade Jan Scherman att kanalen under januari och februari i år klarat av "huvuddelen" av sparåtgärderna. Exempelvis har inköpen effektiviserats och och personalstyrkan på lokaltv-stationerna har bantats.

Nu startar ännu en översyn och alla avdelningar inom TV4 ska sätta sig ner och se vad man kan göra för att dra ner på kostnaderna. Jan Scherman kan inte svara på om några delar av verksamheten drabbas hårdare än andra. Han utesluter inte heller personalnedskärningar.

- Det vore fel att med säkerhet säga att ingen får gå, säger Jan Scherman till Dagens Media.

Som brukligt vid TV4s bolagsstämmor riktade bolagets näst största ägare MTG kritik mot Bonnierdominerade TV4 på flera punkter. Den fråga MTG driver hårdast är att Bonnier och finska storägaren MTV Oy ska ses som en aktör och därmed få begränsad rösträtt. Detta eftersom Bonniers i sin tur har ägarinflytande i det finska bolaget.

MTG reagerade också på att TV4 ökade kostnaderna under fjolåret, trots att konjunkturen försvagades. Enligt MTGs vice vd Anders Nilsson har TV4 ett ansvar gentemot aktieägarna att skära hårdare i kostnaderna. Enligt Jan Scherman har dock MTG en helt annan syn än TV4 på vad som ger goda affärer.

- Det är en relevant diskussion men inte en relevant kritik. Alla företag är inte som MTG ute efter att vinstmaximera i varje givet ögonblick. Vi vill inte skära ner så mycket att det påverkar kvaliteten och tror att bibehållet hög kvalitet lönar sig i ett längre perspektiv.

Anders Nilsson krävde också TV4-ledningen på svar om Bonniertidningen Expressens annonsering i TV4. Enligt honom är det att likställa med förmögenhetsöverföring från TV4 till Bonnierkoncernen om Expressen ges särskilt förmånliga annonseringsvillkor. Jan Scherman ville dock inte svara på frågan.

- Inget seriöst mediebolag skulle redovisa hur enskilda avtal med annonsörer ser ut. För mig är det en viktig förtroendefråga.

I vanlig ordning var MTG också kritiska till att ingen av koncernens föreslagna representanter, den här gången Metros vd Pelle Törnberg och tidigare MTG-chefen HC Ejemyr, bereddes plats i TV4s styrelse. TV4s ledning avfärdade som tidigare frågan eftersom de anser det orimligt att "släppa in en konkurrent i styrelsen".

Genom att i vanlig ordning hänvisa till formalia och kräva otaliga omröstningar såg MTG, representerade av Anders Nilsson och en advokat, till att stämman drog ut på tiden rejält. Det farsartade helhetsintrycket förstärktes av att reportern Christoffer Kittel från branschtidningen Resumé på "Ursäkta Röran"-manér överraskade besökarna och TV4-ledningen genom att tuta med ett signalhorn mitt under pågående stämma.

Björn Hedensjö

bjorn@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.