onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Finest och Realtid i storbråk om bild på Amanda Widell

Publicerad: 1 oktober 2008, 07:34
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:39

Finests bild på Alex Schulmans nya kärlek Amanda Widell såldes till Realtid bakom ryggen på Alexander Erwik. Han kräver nu att Realtid tar bort bilden omedelbart. "Vi vill inte jobba med Realtid eftersom de står för oseriös journalistik", säger Alexander Erwik.


EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Bilden på Amanda Widell publicerades på Realtid.se Bilder på Amanda Widell blev ett hett byte sedan Alexander Schulman berättat om att de är ett par. Finest, som tar vimmelbilder i Stockholms nattliv, hade en bild på Amanda, tagen av Alexander Wessely.

Denna bild dök i förrgår upp på nyhetssajten Realtid.se vilket har gjort Finest chefredaktör Alexander Erwik frustrerad.

- Vi har under mer än ett dygn försökt att få Realtid att avlägsna bilden men de vägrar.

Enligt Alexander Erwik har Realtid fått bilden efter ett missförstånd.

- Vi har tydliga regler som säger att våra fotografer inte får dela ut bilder till medier hur som helst eftersom vi vill ha kontroll över vad bilderna används till. Vi vill inte att bilder som är tagna på nattklubbar hamnar i vissa sammanhang. Vår fotograf har även försökt få Realtid att ta bort bilden.

Realtids chefredaktör Olle Blomkvist säger att Realtid köpte rätten att publicera bilden direkt av fotografen för 500 kronor plus moms.

- Efter att jag fått ett mejl från Erwik berättar jag att jag gjort upp med fotografen, som har den grundlagsskyddade upphovsrätten, om publicering av bilden. Det är inga konstigheter.

Olle Blomkvist har dessutom föreslagit att Finest kan fakturera 800 kronor för bilden.

Relationerna mellan Finest och Realtid är sedan tidigare frostiga efter att Realtid publicerat artiklar som gjorde gällande att Alexander Erwik skulle få betalt via fejkade fakturor via en känd adelsman, samt att denna adelsman var narkotikaopåverkad på en fest.

- Jag bryr mig inte om vad de skriver om mig. Jag vet att jag inte har gjort något fel. Däremot innehöll artikeln om adelsmannen helt obekräftade uppgifter från tredje part om att han skulle ha varit påtänd, säger Alexander Erwik, och fortsätter:

- De har dessutom som ensamt medium i Sverige publicerat namn och bild på den artist som misstänks för att ha misshandlat sin flickvän. Vi vill inte att våra bilder ska dyka upp i sådana sammanhang. Realtid står för en oseriös journalistik helt enkelt.

Vad gör ni om de vägrar ta bort bilden?

- Det får vi titta på då. Det får inte gå till så att man bara tar bilder. En sådan grej förstör också mycket eftersom det var en ganska unik bild. Det fanns inte så många bilder på Amanda, och kvällstidningarna hade hört av sig till oss, men detta gör att vi tappade den möjligheten.

Olle Blomkvist, som skrev artiklarna, säger att Alexander Erwik endast har hört av sig till honom för att få kommentarer borttagna, och att han inte har försökt begära något genmäle.

- Vi har köpt arkivbilder av Finest tidigare för 800 kronor alldeles innan jag publicerade mina artiklar om Finest. Är han businessman får han skilja på artiklarna och detta som ger Finest biintäkter, säger Olle Blomkvist.

Uppdatering 2008-09-02:

Olle Blomkvist meddelar att bildbråket har löst sig genom att Finest fakturerar Realtid för bilden.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev