Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag23.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Finanstidningen anställer terroriststämplad

Publicerad: 18 Januari 2002, 16:22
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:18

Finanstidningen anställer Abdirisak Aden, en av tre svenska medborgare som har stämplats som terrorist av USA.


Finanstidningen vill ge Abdirisak Aden en möjlighet att försörja sig efter att hans tillgångar har frysts. Han ska jobba med research på Finanstidningen och får kvittera ut 10.000 kronor per månad. Han börjar på måndag. Genom anställningen riskerar Finanstidningen att begå ett lagbrott, eftersom det är förbjudet att ge Abdirisak Aden pengar.

- Vi vill markera och testa lagstiftningen, säger Johan Hakelius, chefredaktör på Finanstidningen. Det svenska agerande är helt förkastligt.

Johan Hakelius anser att behandlingen av de terrorstämplade är felaktig.

- Den är fullständigt orimlig, oavsett om de är skyldiga eller inte. Deras skuld måste prövas som i en vanlig rättstat och demokrati. Som det är nu har de inga pengar, de har ingen insyn i besluten och ingen möjlighet att rentvå sig.

Abdirisak Aden och hans två kollegor arbetade för föreningen al-Barakaat, som förmedlar pengar mellan olika länder. Tidigare i höst satte USAs finansdepartement upp organisationen på en svart lista. Departementet hävdar att al-Barakaat förmedlat pengar åt Usama bin Ladins terroristorganisation al-Qaida.

Rolf van den Brink

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.