Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Femton facktidningsredaktörer protesterar mot Byggnads sparplan

Publicerad: 30 Januari 2007, 04:18
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:12

Femton redaktörer för tidningar som drivs av LO, TCO och SACO protesterar mot Byggnads förslag att minska tidningen Byggnadsarbetarens budget med 40 procent.


- Jag hoppas att uttalandet väcker reaktioner, det borde det göra när så många tidningsredaktörer ställer sig bakom en gemensam sak, säger Liv Beckström, chefredaktör på Kommunalarbetaren, som skrivit under protestbrevet.

Byggnads ska spara 20 miljoner på 4 år. Fackförbundstidningen Byggnadsarbetaren bantas med 3 tjänster och antalet utgåvor ska enligt kongressens förslag minska från 18 till 12 nummer per år.

- Sparförslaget kom inte oväntat, men det är mycket större än jag hade trott, säger Kenneth Petterson, chefredaktör på Byggnadsarbetaren.

Kenneth Petterson får stöd från redaktörer på de andra fackföreningstidningarna i ett protestbrev till Byggnads förbundsledning. Redaktörerna är kritiska till att ledningen skär ner på en fackförbundstidning när den enligt deras mening behövs som mest.

- Det här är ett väldigt dramatiskt sparbeting att komma med innan förbundet ens har tappat några medlemmar. Det är ett feltänk från ledningen. Vi vill markera att vi inte tycker det är ett klokt beslut, säger Liv Beckström.

Liv Beckström är i dagsläget inte orolig för att Kommunalarbetaren ska drabbas av nedskärningar, men hon håller mental beredskap för att Kommunal kan tappa medlemmar. Regeringen har höjt beloppet för a-kassan vilket kan få medlemmar att lämna fackförbunden.

- Hela fackföreningsrörelsen är bekymrad, säger hon.

Hans Tilly, förbundsordförande på Byggnads, anser inte att sparkravet på Byggnadsarbetaren får några större negativa effekter.

- Det fackliga arbetet behöver inte behöver få sämre kvalitet för att tidningen kommer ut var fjärde vecka i stället för var tredje, säger han.

Liv Beckström anser att ett så kraftfullt sparförslag inte kan genomföras utan att det får konsekvenser.

- Att minska budgeten för en tidning med 40 procent utan att det skulle försämra kvaliteten låter som en väl fantastisk budget, säger Liv Beckström.

Kenneth Petterson på Byggnadsarbetaren ser besparingsförslaget som en grov skiss, där ledningen varken vägt in förlorade annonsintäkter eller de avtal som tidningen redan knutit med lokalavdelningar och distributörer. Han har gjort en mer omfattande konsekvensanalys av hur tidningen kommer påverkas av besparingsförslaget, som kongressen fick ta emot förra veckan.

- Tidsfaktorn måste kanske ses över, men förövrigt ligger förslaget kvar. Vi ska ju hitta pengar någonstans och ingen verksamhet kommer att gå oberörd förbi, säger förbundsordförande Hans Tilly.

På Byggnadsarbetaren finns ännu hopp.

- Vi jobbar för att det här inte ska bli så dramatiskt som det ser ut nu, säger Kenneth Petterson.

Karin Grahn-Wetter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.