Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Fejk-anklagelser försenar Marklunds tyska satsning

Publicerad: 2 Februari 2009, 06:29
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:23

Liza Marklund är stor även i Tyskland. Men anklagelserna om att hennes sanna böcker är fejk försenar nu utgivningen av boken Asyl på tyska.


- Boken hinner inte komma ut på marknaden i mars som planerad utan den blir först i april. Debatten i Sverige kom som en överraskning för oss, säger Nicole Seifert på Kindler-förlaget, som ger ut Marklund på tyska, till Dagensmedia.se.

Asyl är "den sanna fortsättningen på Gömda" och gavs ut av Piratförlaget 2004. Boken beskriver hur Mia Eriksson och hennes familj skulle ha tvingas fly från Sverige för att överleva. Slutligen får Mia Eriksson asyl i USA, hävdar Liza Marklund.

Frilansjournalisten Monica Antonsson hävdar att historien om Mia Eriksson i Gömda och Asyl är påhittad. Antonssons bok "Mia, Sanningen om Gömda" var fjolårets mest omskrivna bok.

Piratförlaget med Jan Guillou som delägare backade delvis och hävdar att "Gömda" och "Asyl" inte är några faktaböcker utan snarare romaner som bygger på en sann historia.

Flera stora tyska tidningar har refererat om hur deckardrottningen Liza Marklund störtats eller slås för sin heder. I dagsläge vågar inte det tyska förlaget klassificera boken.

- Det står inget om "Asyl" är roman eller sann historia på omslaget. Istället redogör vi den debatt som pågår i Sverige i början av boken, säger Nicole Seifert på Marklunds tyska förlag.

Niclas Lövkvist, Piratförlagets pr-konsult och Liza Marklunds presstalesman, säger till Dagensmedia.se att den tyska satsningen är något som Piratförlaget inte har med att göra.

- Det är det tyska förlagets beslut, säger han.

Kindler är ett dotterbolag till Rowohltförlaget som har flera andra svenska författare i sitt stall.

Även det tyska tv-bolaget ZDF kommer att redogöra för Gömda-bråket senare i veckan. ZDF:s stringer Ulrika Stenbeck har gjort en intervju med Monica Antonsson och kanalen har även köpt TV4:s intervju med Liza Marklund.

Tonchi Percan

linnea.kihlstrom@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.