"Federley och Johansson drevets stora förlorare"

Alliansregeringen klarar sig hyfsat. Men FRA-lagens starkaste kritiker Fredrick Federley och Annie Johansson, som vek ned sig för partipiskan, får leva med svikarstämpeln. Det blir resultatet - enligt pr-konsulterna - när krutröken efter FRA-dramat skingras."Han har redan börjat kallas för Feg-erley", säger Stig-Björn Ljunggren, konsult på Sund Kommunikation.

Sällan har Sverige skådat en så massiv mediestorm inför ett riksdagsbeslut som inför omröstningen om FRA-lagen. Den dominerande mediebilden har varit att regeringen Reinfeldt vill ha en lag som skapar ett närmast orwellskt storebrorssamhälle, där ingen går säker från myndigheternas intresse.

- Medierna hade ett väldigt starkt egenintresse i denna fråga. Och när medierna tillsammans med tongivande samhällsdebattörer bedriver kampanj blir det ett väldigt starkt tryck, säger Henrik Westander, på Westander publicitet och påverkan.

Han får medhåll av (s)-märkta Stig-Björn Ljunggren, som numera jobbar som konsult för pr-byrån Sund kommunikation.

- Att övervaka folk på detta sätt i jakten på terrorister har ett brett folkligt stöd. Men här har regeringen retat upp en annan grupp, någon slags Stureplanselit som är väldigt ideologiskt driven.

Enligt Stig-Björn Ljunggren är det även i denna grupp som man hittar dem vars varumärke blir mest nersolkat när FRA-lagen nu är ett faktum.

- Det finns ett antal personer där som har haft ett stort förtroende. Men de har fått en rejäl smäll nu. Federley, eller Feg-erley som han nu har börjat kallas, har ju vänt sig till denna grupp.

Fredrick Federley och Annie Johansson, båda centerpartistiska riksdagsmän, har varit två av FRA-lagens starkaste kritiker. Men de valde till slut att rätta sig efter partiets linje och rösta för, efter att förslaget hade blivit något ändrat efter en återremittering.

- Det innebär troligtvis de sänker sitt förtroende hos alla. Både hos partiet, eftersom de ställde till med bråk innan omröstningen, och hos den gruppen som är kritiska till förslaget.

Henrik Westander håller med:

- Det kommer att uppfattas som ett stort svek. Jag tycker inte att det är ett svek eftersom jag vet hur hårt partiet har pressat Fredrick Federley och Annie Johansson, men utåt sätt så kommer den bilden att gälla.

Lennart Nordfors, vice vd på pr-byrån Gullers grupp, tonar ner Fredrick Federleys förtroendeknäck.

- Fredrick Federley fick vika ned sig, men blev inte helt överkörd. Han visades respekt av alliansen när förslaget gick en vända till. För honom personligen är det ett bevis på att partier inte vill klappa till honom, eller riskera att tappa hans röst.

Folkpartiets Birgitta Ohlsson, som också har kritiserat FRA-lagen, la ner sin röst i gårdagens omröstning.

- Birgitta Ohlsson är och Fredrick Federley är postmoderna politiker, och den här brytningen sätter dem i fokus. För dem gäller det att hitta en balans riksdagens spelregler, där man håller ihop inom partierna, och det egna samvetet. Nu är en väljargrupp besviken, men det är inget nytt för dem. Det är en svår balansgång för alla politiker, säger Lennart Nordfors.

Camilla Lindberg var den enda av allianspartiernas riksdagsledamöter, som röstade mot förslaget.

- Hon är den nya hjältinnan. Hon har dessutom skött detta efter boken. Hon deklarerade tidigt sin ståndpunkt och då är det legitimt att gå emot partilinjen. Några av de andra har istället bara hållit på och tramsat på slutet, säger Stig-Björn Ljunggren.

Även om det här är en stor fråga nu tror inte Lennart Nordfors att FRA-lagen påverkar alliansregeringens anseende på sikt.

- Det är klart att det inte är bra för en regering när det blir så här mycket turbulens kring en fråga och det är extra problematiskt för alliansregeringen, som gått till val på att de kan komma överens. Men i det här fallet är splittringen inte partipolitisk, vilket hade varit värre.

Fredrick Federley har via centerpartiets pressekreterare Ulrika Ingemarsdotter avböjt att kommentera.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt