tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fasadmålning ska hjälpa Levi's damma av 501an

Publicerad: 25 september 2008, 08:14
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:39

Levi's vill slå ett slag för sin gamla storsäljare 501an. Tillsammans med tidningen Vice och mediebyrån Starcom har de genomfört en konsttävling, där det vinnande bidraget får sin bild målad på en massiv fasad i centrala Stockholm. "Det krävdes lite övertalning för att staden skulle gå med på det", säger Fredrik Svensson på Starcom.


MS

Martin Schori


I korsningen Houston Street och Broadway i New York finns en gigantisk fasadmålning, där stadens skyline syns inuti en DKNY-logga. Snart får Stockholm sin version, om än i något mindre format och med en annan avsändare.

I somras uppmanade Vice sina läsare att skicka in bidrag till en konsttävling. Runt 280 bidrag trillade in. Juryn bestod av personer från Galleri Kleerup, Vice och Skönhetsrådet. Vinnaren, illustratören Mia Nilsson, får nu se sitt bidrag målas ut på en 5 gånger 11 meter stor fasad vid Grev Ture Gatan i Stockholm.

Mathias Rosenqvist, Vice, Fredrik Svensson, Starcom och Sofia Bergström, Levi's. Foto: Ola Eriksson. - På bilden syns massa olika människor som alla har sitt eget uttryck och som står för vem de är. Och det är ju precis vad Levi's 501 handlar om, säger Sofia Bergström, marknadschef för Levi's i Skandinavien.

Vinnarbilden i sitt orginal. Varför en fasadmålning?

- Vi vill alltid göra lite annorlunda saker och har jobbat i flera år för att få loss en vägg. Jag hoppas att folk uppskattar att vi gör något annorlunda och bjuder på lite konst.

Fredrik Svensson, chef för Starcoms Stockholms-kontor:

- Det handlar också om att lämna ett avtryck som blir en bestående del av Stockholms stadsbild. Det är väldigt ovanligt att man får tillåtelse att göra detta, säger Fredrik Svensson.

Vad krävdes för att få det?

- Övertalningsförmåga. Det var lättare eftersom det är ett konstprojekt. Men det känns kul att staden tycker att det är spännande med en ny typ av reklam.

Levis har hyrt utrymmet i ett år, med option på förlängning. Målningen görs i samarbete med Adcitymedia. Samtidigt samlar Vice och Levi's tio bidrag i ett minimagasin, som delas ut i Levi's butiker runt om i Skandinavien. Dessutom filmas invigningen av väggen, en film som ska spridas genom Levi's hemsida och Vice. De båda har samarbetat länge.

- Levi's var vår första annonsbokning i Skandinavien, säger Mathias Rosenqvist, vd på Vice.

Kampanjen är en del i Levi's försök att relansera sin klassiska modell 501an och nå personer som tidigare inte har använt jeansen. Den rullar i tv, bio och på webben, varvat med gerillaaktiviteter. Reklambyrån BBH i London har gjort filmerna. Dessutom har man knutit till sig ambassadörer, som Mange Schmidt och Musse Hasselvall.

Var det dyrt att köpa väggutrymmet?

- Det ryms i budgeten. Det är mer ekonomiskt än att köpa en vepa, säger Sofia Bergström.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev