Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Facket rasar mot SVT - "Ett avtalsbrott"

Publicerad: 3 Februari 2009, 12:39
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:22

Istället för att anställa vikarier ska SVT:s bemanning i sommar skötas via ett bemanningsföretag. Det får fackklubben att gå i taket. "Vi ser det som ett avtalsbrott", säger journalisternas fackklubbsordförande Kenneth Sundin.


Enligt Kenneth Sundin har SVT infört en ny policy som ska undvika förtur till vidareanställning. Därför vill SVT inte ta in egna vikarier.

- Vi är starkt kritiska till att SVT kringgår LAS. Det finns ett avtal som säger att SVT inte medvetet ska kringgå möjligheten för personal att hamna på förturslistan. Det tycker vi att SVT försöker göra, säger han.

Kenneth Sundin säger också att SVT inte längre tar in vikariat på längre än 11 månader, också för att kringgå förtursreglerna. I de senaste personalneddragningarna ska SVT ha skapat en så tajt organisation att det inte finns möjlighet att följa vissa lagar och regler.

- Vi är kritiska till utvecklingen. Man måste ha luft i organisationen så att folk kan vara sjuka och hämta barn på dagis.

Fackklubben ska nu konsultera sin jurist.

- Vi ska ta ett allvarligt resonemang med vår jurist för att se vad man kan göra. Vi tycker att det handlar om ett avtalsbrott.

Dagens Media har sökt Helga Baagøe, informationsdirektör på SVT, och Anders Hvidfeldt, presschef.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.