Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag23.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Expressenchef och journalisthövding i fejd om användarinnehåll

Publicerad: 18 April 2007, 03:39
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:07

Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen Nya medier, har ruttnat på Svenska Journalistförbundet svala inställning till användarskapat redaktionellt innehåll och går till frontalattack mot förbundet.


- Svenska journalistförbundet verkar tyvärr förakta användargenererat material. Samtidigt som CNN visade unika bilder från skolmassakern i USA, filmade av en student med mobilkamera, så stod en ledande företrädare för förbundet på en scen och sågade läsarbilder.

Enligt Thomas Mattsson ska förbundets Rino Rotevatn under en debatt på Publicistklubbens Västra krets ha påstått att förekomsten av användargenererat material är ett exempel på att riskkapitalbolag kommer ta över svenska medier

- Man baxnar. Han exemplifierade med ett påstående om att tre medarbetare på "Värmlandsnytt" förgäves försökt se en snok på en bild som skickats in- Detta skulle alltså bevisa att journalister tvingas arbeta med fel saker.

Också förbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén får svidande kritik från Thomas Mattsson.

- Tyvärr är de här stolligheterna ingen engångsföreteelse. Efter en debatt på Publicistklubbens Södran krets sågade hon bloggar och de som läser bloggar. Här är Journalistförbundets företrädare helt fel ute. Det är 2007 nu och vid stora nyhetshändelser som World Trade Center-attackerna, tsunamin och bomberna i London har unika bilder och filmer från vittnen på plats kompletterat yrkesverksamma journalisters rapportering.

Thomas Mattsson talar delvis i egen sak. Expressen lever i allt högre grad på innehåll skapat av läsarna snarare än journalisterna.

- Vi på Expressen.se publicerar regelbundet läsarbilder på bebisar, festvimmel och tävlingar som "charmigaste pojkvännen". Papperstidningar har länge haft familjesidor med privatbilder. Att förbundet nu kritiserar användargenererat material är faktiskt pinsamt.

SJFs ordförande Agneta Lindblom Hulthén har inte mycket till övers för Thomas Mattssons åsikter.

- Om företag av ekonomiska skäl ersätter journalistik med användargenererat material, så fungerar det förstås inte. Användargenererat material, vilket underbart ord förresten, fungerar som komplement, säger hon.

Utgör inte användargenererat material ett hot för dina medlemmar journalisterna?

- Amatörarbete kan inte ersätta kvalificerat journalistiskt arbete. De flesta journalister är besjälade av att göra ett gott jobb och rapportera om det som behövs inom ramen för demokratin.

Om folk lär sig inreda sina hem själva, varför skulle de inte kunna skapa sitt egna redaktionella innehåll?

- Och skära sina egna vårtor i stället för att låta läkare göra det?

Är det inte förmätet att jämföra journalistiskt arbete med kirurgi?

-Nej.

Rolf van den Brink

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.