Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Expressen: "Rätt att publicera Engla-uppgifter"

Publicerad: 25 maj 2009, 13:23
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:36

Englas mamma Carina Höglund JK-anmälde Expressen efter dess bevakning av mordet på hennes dotter. Nu försvarar tidningen sina publiceringar.


Förra veckan JK-anmälde Englas mamma Carina Höglund tre medier, Expressen, Sydsvenskan och Kriminalkrönikan 2009. Enligt Carina Höglund stod dessa tre för de värsta övertrampen i bevakningen av mordet på hennes tioåriga dotter.

I dag, måndag, förklarar Carina Höglund varför hon valde att gå till JK i en debattartikel på Newsmill.

"Medierna behöver nya etiska regler och ett helt nytt förhållningssätt till pressetiken", skriver hon.

Expressen publicerade bitar ur polisens förundersökningsprotokoll - före det var offentligt. Bland annats citerades ett förhör med Anders Eklund, som senare skulle fällas för mordet.

"Det är inte meningen att polis och åklagare ska läcka, men på grund av meddelarfriheten händer det i alla fall…Det är däremot inte tillåtet att lämna ut dokument, så om det här skett i enlighet med meddelarfriheten så har en journalist träffat en polis eller åklagaren som läckt förhöret till media genom att låta en journalist ordagrant skriva av förhören Det är enligt min mening djupt oetiskt - men alltså inte olagligt, (som jag tycker att det ska vara)", skriver Carina Höglund.

För Englas anhöriga var Expressens uppgifter helt nya. Dessutom kunde de inte verifieras eftersom de fortfarande var hemligstämplade. "Det kom att visa sig att sanningshalten i de första förhören var låg vilket inte precis gjorde att publiceringen gjorde mindre skada", skriver Carina Höglund, och fortsätter:

"Jag anser att Expressen uppsåtligen har offentliggjort handlingar som inte var menade att vara tillgängliga för allmänheten och att tidningen bör hållas ansvarig för det lidande som den åsamkat anhöriga".

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skriver om publiceringen på sin blogg:

"Mediernas verksamhet är nyhetsförmedling och vårt uppdrag är att berätta vad som hänt. Exempelvis vad som sagts i ett polisförhör. Det faktum att polis och åklagare av olika orsaker - resursbrist, slarv, prioritering, fallets komplexitet osv - inte har slutfört en förundersökning kan inte få konsekvensen att medierna inte kan återge relevant information för allmänheten", skriver han.

Medierna måste själva fatta publicistiska beslut, fortsätter han:

"Om medierna inte hade möjlighet att fatta egna publiceringsbeslut, skulle journalistiken vara i händerna på rättsapparaten och det vore en olycklig samhällsutveckling".

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.